חינוךטכנולוגיהסטודנטים

החממה הקהילתית

רובנו מציינים את הקשר שלנו לאדמה ולארץ בט”ו בשבט, באמצעות נטיעת שתילים או לפחות באכילת איזה פרי יבש . בשני ישובים בבקעת הירדן רימונים ומעלה אפריים, יחנכו הערב ומחר לכבוד ט”ו בשבט חממות שמיוחדות גם הודות למבנה הכיפתי שלהן ולמערכת השקיה האוטומטית שפועלת בהן אך עיקר הייחוד שלהן הוא ביעוד שלהן להיות חממה קהילתית שבה ישתלו כל ילדי היישובים מכיתות ג-יב’ שתילים של ירקות וצמחים במטרה לטפח אותם יחד במהלך כל השנה.

השינשינים של קדמה בונים את החממה בני אפריים

את החממות המיוחדות הללו בנו מתנדבי שנת שירות (שסיימו יב’ ויצאו לשנת התנדבות לפני השירות הצבאי) במסגרת פעילות בארגון קדמה. ארגון חברתי שהוקם בשנת 2014 ע”י תירא-אל במטרה לחזק את ערך ההתיישבות בישובי ספר בישראל שבהם ההתיישבות הצעירה הידלדלה או שחסרה בהם פעילות קהילתית. במסגרת הפעילות של קדמה מופעלים כפרי סטודנטים – כיום קיימים כבר 7 כפרים כאלה ב משגב עם, מכורה, מעלה אפרים, רימונים, שמעה, פני קדם, אלמוג. בהם כבר פועלים 230 צעירים המקדישים 112,000 שעות לעשייה חברתית ביישובים בהם הכפרים ממוקמים. כמו כן, במסגרת הארגון מספק הארגון גם 135 יחידות דיור לצעירים בשכר דירה מסובסד ובנוסף לסטודנטים בקדמה פועלים מתנדבי שנת שירות בישובים רימונים, מעלה אפריים וורד יריחו, במטרה לסייע לחקלאי בקעת הירדן ועובדים בענפי חקלאות שונים ובנוסף – מובילים ארגון נוער חדש בישראל ובעצם מספקים כך חינוך בלתי פורמלי ביישובים שעד כה לא היה בהם כזה.

תירא-אל כהן

לדברי תירא-אל כהן רק בת 26 שייסדה ומנהלת את קדמה “הפעילות המאומצת של ארגון קדמה ביישובים השונים, הובילה לאימפקט גדול ומשמעותי שמתבטא בגידול הדמוגרפי ביישובי הספר ב-63%. כלומר, 68 משפחות חדשות בממוצע הצטרפו ליישובים בהם פעל הארגון (לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)”

השינשינים של קדמה בבני אפריים בונים את החממה

בתחילת שנת השירות הנוכחית העלו השינשינים רעיון, להקים חממות קהילתיות דיגיטליות בישובים שבהם הם פועלים במסגרת ההתנדבות (ורד יריחו, רימונים, מעלה אפריים). בתחילה נבנתה על ידם חממה לכל ילדי היישוב כשלכל שכבה מכיתה ג’-יב’ יש מקום לשתול בו שתילים של ירקות או פירות לפי העונה. ואחת לשלושה חודשים השתילים יתחלפו באחרים לפי העונה. בט”ו בשבט יחנכו את החממות וכל הילדים מכל שכבה ישתלו בתורם את השתילים שלהם בחלקה שלהם בחממה.  בהמשך תתבצע פעילות שוטפת של כל ילדי היישוב בחממה כדי לטפח את הגידולים ולשמור עליהם.

מקימים את החממה

“הרעיון של החממה הקהילתית, מסבירה כהן “הוא להכניס את החממה לתוך הקהילה – ולהפוך אותה למשהו שמחבר בין הילדים ובין בני הנוער ובנוסף לייצר פיתוח של הקהילה סביב הערך של חיבור לאדמה. יש בזה המון עומק, חשוב שילדים יבינו שהירקות לא גדלים בסופר, שיבינו מה זה עמל, מה זה בשלות, מה זה זמן, מה זה לזרוע”. והיא מוסיפה “לחוות את התהליך בהקשר הקהילתי זה דבר מאוד גדול, גם בשביל כל ילד בנפרד וגם לקהילה יחד – זה מייצר בריאות נפשית וחיבור של הקהילה לאדמה שלה. במשך כל השנה הילדים ובני הנוער יזרעו זרעים, ישתלו שתלים, ויקטפו את הפירות וירקות – והתהליך הזה הוא נורא חזק”

מה שעומד מאחורי הרעיון הוא, הרצון לחבר בין הפעילות החקלאית לבין הפעילות החינוכית. באמצעות חממה משותפת לכל ילדי היישוב שבה כל אחד מהילדים ייקח חלק ויסיע בטיפוחה, הילדים יוכלו גם לגדל פירות וירקות בעצמם וליהנות מהם וכמובן גם להכיר את העשייה החקלאית בעצמם.

החממה מחכה לשתילים ולילדים

את החממות המיוחדות בנו השינשינים בעצמם – שתי חממות יחנכו היום ומחר במסגרת חגיגות טו בשבט בישובים והחממה השלישית בורד יריחו תצטרף בהמשך וכן מתוכננות להיווצר חממות נוספות למבוגרים שבישובים .

כהן מוסיפה שהחניכה של החממות דווקא בט”ו בשבט אינה מקרית ” טו בשבט הוא ה-חג של קדמה! שהרי הוא חג נטיעות וחיבור לאדמה – בדיוק כמו קדמה, שנוטעת זרעים ארוכי טווח ומטפחת פעילות קהילתית במקומו בהם הפעילות הייתה מדולדלת (יישובים מרוחקים)”

תירא-אל עצמה בוגרת שנת שירות ובגיל 19 הקימה את קדמה מתוך חזון אישי לפתח את ההתנדבות בישראל במהלך המאה ה21. כיום היא כבר בעלת תואר ראשון בתכנית המצטיינים המשולבת במדעי הרוח והאמנויות באוניברסיטת תל אביב, בנוסף סיימה לימודי תעודה בעיתונאות ולאחרונה לימודי תעודה במדינאות, זהות ומנהיגות, במכללה למדינאות בירושלים. בימים אלה אם כל זה לא מספיק, היא לומדת לתואר שני בתכנית המצטיינים של בית הספר ע”ש פדרמן למדיניות ציבורית וממשל באוניברסיטה העברית.

ניתן להמשיך לעקוב אחרי הפעילות של קדמה בדף הפייסבוק

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x