ללא קטגוריה

הסיפור שמאחורי יום המעשים הטובים

מאחורי יום המעשים הטובים של עמותת רוח טובה, לא עומד איש אחד-אלא עומדת קבוצה ענקית של אנשים. ובעיקר מיליוני אנשים מכל העולם לוקחים בו חלק. ויש איש אחד שנמצא שם מהיום הראשון וישבנו לדבר איתו ....

כאתר ששם לעצמו לשתף חדשות טובות ומעשים טובים, לא מן הנמנע שנרצה לעסוק בהרחבה ב”יום המעשים הטובים” – שהשנה יציין את חגיגות הבר מצווה שלו עם יותר מ-2 מיליון ישראלים שיצאו לפעילות ב-2 באפריל בכל רחבי הארץ. ואם כל זה לא מספיק מרגש, אז כמה ימים אחר כך, ב-7 באפריל, יותר מ-100 מיליון איש בכ-100 מדינות שונות ברחבי העולם יקחו חלק ביום המעשים הטובים – שכולו פרי יוזמה ישראלית.


קינן רבינו – סמנכ”ל מיזמי החזון בקרן המשפחתית על שם תד האריסון

השנה החליטו בעמותת “רוח טובה”, שיום המעשים הטובים הוא פרויקט הדגל שלה, להתמקד בדיבור חיובי, פרגון ומילים טובות. וכמי שמייצגים בדיוק את האג’נדה הזו באתר ורוצים להרחיב ולהפיץ כמה שיותר תוכן חיובי בחרנו לרגל היום המיוחד לפרגן לאחד ממובילי היוזמה המדהימה הזו מיום הקמתה: קינן רבינו,
סמנכ”ל מיזמי החזון בקרן המשפחתית על שם תד האריסון.

קצת רקע
“עמותת רוח טובה הוקמה ב-2003, במטרה לחבר בין אנשים שרוצים להתנדב לבין עולמות התנדבות”, מספר לי רבינו. “לפני 16 שנה התחלנו את המנגנון של העמותה הייתי המנהל הראשון של הפעילות. ב-2006 באחת מישיבות האסטרטגיה שלנו, שרי אריסון העלתה את הרעיון לעשות יום מעשים טובים שבאמצעותו נוכל לחבר עוד אנשים לעשיית הטוב ולהביא עוד אנשים לעולם ההתנדבות. קצת אחר כך , ב-2007, התקיים יום המעשים הטובים הראשון ובו לקחו חלק כבר כ-7,000 מתנדבים”.

קינן רבינו מעניק למושל נירובי תעודת שגריר של רצון טוב של יום מעשים טובים בקניה.

מעבר ליום המעשים הטובים עצמו חשוב להבין שהפעילות של העמותה היא בראש ובראשונה  במטרה לא רק לעשות מעשים טובים ביום המסוים אלא לפתח מערכות ארגוניות שיוכלו לקדם את עשיית הטוב וההתנדבות בצורה רציפה ורחבה כל הזמן. “המטרה שלנו ביום מעשים טובים היא בדיוק להמשיך את העשייה של הבודדים בעתיד. מקיימים תדרוכים לפעילים ויש הרבה מאמץ והשקעה לעשייה כל השנה. יש הרבה מאוד אנשים שממשיכים לקחת חלק ביום מעשים טובים. למעשה ממחקר שעשינו אנחנו יודעים על 30% בקרב החברות המסחריות שממשיכות להתנדב אחרי הפעילות ביום המעשים הטובים”.
הישג מדהים. איך ממשיכים הלאה?
“אנחנו רוצים להגיע לכל העולם- כבר היום אנחנו רואים שיש לנו הצלחה בעולם. יש מדינות שבהן אפילו הנשיא משתתף או ראשי הממשלה, כמו: פנמה, קוסטה ריקה, איטליה וברזיל. גם בישראל למרות ששני מיליון איש זו כמות עצומה זה עדיין לא כולם – אנחנו עובדים בארץ בשיתוף פעולה צמוד עם כל הרשויות המקומיות, משרד הרווחה, משרד החינוך, אבל תמיד אפשר לעשות יותר.

יום מעשים טובים 2018 צילום אריק סולטן

“אני לא חושב שאני אציל את העולם באקט של רוח טובה ושל יום מעשים טובים. הפעילות הזו נפלאה ומעצימה מאוד ויש לה כבר השפעה גדולה שמתחילים לראות אותה בכל מיני מקומות, אבל זה לא מספיק. לכל זה צריך לצרף הרבה מאוד דברים כמו בית ספר, הורים, הממשלה. המהלכים צריכים להיות משמעותיים באופן כללי וצריך עוד המון כוחות כדי לעשות את השינוי. כל מה שנעשה – ונעשה הרבה – צריך חיזוק.

אפשר לראות שאנחנו לא נמצאים איפה שהיינו לפני 13 שנה. לדוגמה, בכל הרשויות המקומיות יש ממש ועדות לנושא”.

קינן רבינו בטוגו, עם נציג הממשל שאחראי על כל שיתופי פעולה בממשלה

הדיבור מגיע אחרי המחשבה לפני העשייה
לדעת רבינו, ההישג הכי גדול של יום מעשים טובים הוא ש”ביום הזה חוגגים כל אזרחי המדינה, כולל ערבים-ישראליים, חרדים, דתיים-לאומיים. ‘לעשות טוב’ מדבר לכולם. יותר אנשים משתתפים ויותר סינרגיה בין אנשים מגזר שלישי(עמותות ) וממשלה- לראות שיש סינרגיה כזו סביב עשייה חיובית זה בפירוש מעודד”.

המיקוד של יום המעשים הטובים השנה הוא סביב הסלוגן “עושים טוב – מדברים טוב”. כששאלתי אם זה קשור למציאות בישראל, הוא משיב שמאחורי המשפט יש פילוסופיה יותר רחבה שמתארת את התפיסה של מעגלי ההשפעה והאופן שבו הם פועלים: “בסופו של דבר אנחנו רוצים לחיות בעולם טוב יותר. יש לנו פחות או יותר מושגים דומים למה נחשב מעשה טוב או דיבור טוב. אנחנו רוצים להרחיב את הטוב מעבר למעשה גם לאווירה- וזה לא קשור רק לישראל. זה מסר שלא קשור למה שקורה רק בארץ עכשיו – אנחנו מאמינים שהעשייה מגיעה אחרי מחשבה והדיבור מגיע אחרי המחשבה לפני העשייה”.

רבינו: “הקמנו דוכן פופקורן וחילקנו לתושבים בגאנה”


מה נחשב בעינך חיובי? “חיובי בעולם הנורמטיבי זה כל מה שבקונטקסט שלו הוא חיובי- השימוש במילים מאוד משמעותי. שינוי השיח לחיובי דרך מייצגים, ביום המעשים הטובים ברחבי הארץ, לדוגמה הפגנה בעד במקום מחאה. כבר יוצרת תחושה אחרת”. יש הרבה מאוד מעשים טובים שהם לא בהכרח עזרה לחלשים אני אומרת לו והוא מסכים ביותר ומספר ש”זה בדיוק העניין- קחי לדוגמה דוכן פופקורן שהקמנו בגאנה לא מזמן לחלק סתם כך לתושבים ולעשות להם טוב- זה בדיוק הסיפור. אין לנו בעלות על הטוב אנחנו רק רוצים להגדיל אותו ושיהיה יותר ממנו”

ואיך שומרים שלא ינצלו את המתנדבים?
“הרבה פחות מנצלים מתנדבים לעומת ניצול של מעסיקים את העובדים שלהם. הרבה פעמים מי שמנהל את המתנדבים הם מתנדבים בעצמם. איפה שיש אנשים יש אג’נדות ולא צריך להתרגש מזה- במערכות יש אחראי שיש מעליו מנהל ויש מנהל עמותה ורוב העמותות הן עמותות קטנות שאין בהן הרבה היררכיה ואפשר לדבר ולנהל את כוח האדם שלהם בצורה מקצועית יותר שזה אומר שהם עושים שיחות קבלה ומלווים את המתנדבים – קליטת מתנדב שוות ערך לקליטת עובד במקום עבודה יש קוד אתי שמתייחס למתנדבים בארגונים של המועצה הלאומית להתנדבות ב-2007 שעמותות אימצו אותו. יש חוק ביטוח לאומי למתנדבים שזו תרומה אדירה של הממשלה”.

ומה לדעתך עוד חסר? לדעתו של רבינו החוסר הגדול שעדיין קיים בתחום הזה הוא בידע מקצועי אקדמי סביב עולם ההתנדבות. בנוסף הוא מתאר: “אני חושב שצריך יותר הכשרות לארגוני מתנדבים, יותר כלים טכנולוגיים בעולם ההתנדבות פיתוח מערכות CRM לניהול מתנדבים, יש תכנית בשם הרשת להתנדבות ישראלית שזה מיזם משותף של הממשלה עם הג’וינט ועוד שותפים שבאים לקדם את ההתנדבות וחלק מהקידום הוא בנייה של מערכות טכנולוגיות. אנחנו עובדים לכיוון הזה וכמו שזה נראה גם נגיע לכיוונים טובים בקרוב אני מאמין”

מה הולך להיות השנה ביום המעשים הטובים?

ריקוד המוני -יום מעשים טובים 2018 צילום אריק סולטן

את יום המעשים הטובים השנה יחתום אירוע התנדבות ראשון מסוגו והגדול ביותר שנעשה בישראל בשם ״קהילה עושה טוב״. האירוע יתקיים בו-זמנית בחמישה מוקדים:  ירוחם, אשקלון, קריית ים, ירושלים ונצרת ויכלול מתחמי התנדבות ענקיים בהשתתפות אלפי מתנדבים. במתחמים יופעלו פסי ייצור של התנדבות למען הקהילה: פס התנדבות של אריזת ערכות המיועדות להצלת חיים שישמשו את מתנדבי איחוד הצלה בזמן אמת ובמצבי חירום; פס התנדבות של סדנת נגרות קיימותית, במסגרתה ייצרו המתנדבים מסגרות עץ מיוחדות ממשטחי עץ שנאספו ברחוב, ויעניקו אותן לקשישים ולנוער בסיכון; ופס התנדבות של יצירת קיר אומנותי קהילתי מעוצב. במתחמים יתקיימו ירידים חברתיים והפעלות למשפחות בנושא איכות הסביבה, בטיחות בדרכים ופעילות למען הקהילה.

בנוסף, יתקיימו לאורך כל היום, בכל רחבי הארץ, אירועים רבים הפתוחים לקהל הרחב לדוגמת הפנינג מעשים טובים לכל המשפחה, יוקמו עשרות מתחמים בהם יוכל הציבור לעשות מעשה טוב ‘על הדרך’ באופן ספונטני, בעזרת החלפת מחמאות עם זרים במתחם “המילים הטובות”, קבלת כרטיס גירוד עם “משימה טובה” להעביר הלאה או שיתוף ברעיון חיובי לעולם טוב יותר בקיר חזון.

אם עוד לא נרשמתם ועשינו לכם חשק, או שבא לכם לקחת חלק באירועים הפתוחים לקהל הרחב ובאירועי ההתנדבות המרכזיים, היכנסו לאתר יום המעשים הטובים ותירשמו.

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x