חדשות טובות

טיול אחרי הצבא של הקצין באפריקה שהפך לעמותה

עמותת ״אפריכאן״ – עמותה הפועלת לשיפור איכות החיים של תושבי הכפרים באזור מלינדי בטנזניה.
לקראת יום אפריקה שמתקיים היום (ב 25.5 )בחרתי להביא את סיפורו של רפי רייקר (25) מירושלים, קצין משוחרר שיתחיל בשנה הבאה ללמוד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים ועד אז הוא פועל ללא לאות כדי לגייס כספים ולסייע לתושבים בכפר מלינדי שבצפון טנזניה באפריקה.

משמאל רפי רייקרה ואיליה מסומבה ליד כיתה משופצת

“במהלך ה”טיול אחרי צבא” שלי ב 2020, טיילתי עם חבר בטנזניה והגעתי לכפר מלינדי . במהלך טרק מקומי, ממש במקרה פגשתי את אליה מסומבה, ראש כפר חדש, צעיר ואנרגטי. הוא ממש התלהב ממפגש עם ישראלים ובילינו יחד במשך יומיים. שוחחנו רבות על מצב החינוך הרעוע בכפר לעומת המצב המקביל בישראל. אליה הראה לנו את בתי הספר המקומיים וערך לנו לסיור בכפר. ראינו את מצב הכיתות הגרוע, הבנו שיש המון ילדים שלא לומדים בבית הספר כי אין להם כסף לשלם עבור תלבושת אחידה ובעיקר ראינו שאין לתושבים בכפר מים נקיים לשתות.

כיתה לא משופצת במלינדי

הסיור נגע לנו בנקודות רגישות אבל באותו שלב נפרדנו לשלום. חזרתי לארץ אחרי הטיול וסיפרתי למשפחה ולחברים על חוויות ותובנות שעלו לי מהטיול. אחרי עיכול של החוויה וההבנה שאפשר בקלות יחסית לעזור לעשות שינוי משמעותי בחיי התושבים, התקבלה אצלי ההחלטה להקים עמותה ולהתחיל להוציא משלחת פיילוט לכפר באפריל 2021.”

מה עשתה המשלחת?

“המשלחת מנתה 8 חברים יחד איתי, שהינו בכפר במשך חודש ימים ועסקנו בעיקר בשיפוץ בית הספר. בנוסף, בנינו תשתית למים נקיים לשלושה בתי ספר שמונים יחד כ-2,200 תלמידים. חפרנו צינור ממקור המים והתקנו ברז עם מסננת וכך סיפקנו מים נקיים לכ-6,000 תושבים שהיו הולכים 5 ק”מ לכל כיוון עם דלי על הראש כדי להביא מים, עכשיו יש להם ברז במרכז הכפר. בעזרת כספים שאספנו הצלחנו לממן רכישה של 67 תלבושות לילדים שבזכותן הם הלכו לבית הספר. כבר מהפעילות של המשלחת הראשונה אפשר לראות אימפקט עצום:

כיתה משופצת עם תלמידים, צילום עידן ארד

יש ירידה ב 75% בתחלואה ואשפוז בעקבות פרויקט  המים.
באופן כללי בית הספר ששופץ נראה טוב מאוד, מסביר פנים ובטוח ללמידה. איכות הלמידה השתפרה מאוד לאחר המשלחת ואחוז התלמידים שעוברים מבית הספר היסודי לחטיבת הביניים עלה במאות אחוזים.”


איזה תגובות קיבלתם?

“התושבים בכפר והממשלה המקומית מקבלים אותנו בזרועות פתוחות. הם מאוד מאוד מעריכים את העשייה שלנו ואת הפרויקטים. זה מגיע לרמה שאנשים מסתובבים עם דגלי ישראל.” הוא מספר “כל העשייה של העמותה היא בשיתוף פעולה מלא, לא היינו ממשיכים בעשייה אם התושבים לא היו רוצים אותה או לא היו מקבלים אותנו כמו שקרה עד כה. בכל בוקר כל ההורים של הכפר מגיעים לשעתיים עבודה משותפת איתנו וזו התרומה שלהם לפרויקט.”

מקור מים מזוהם ממנו שותים כרגע

עמותת אפריכאן
הצלחת הפעילות של המשלחת הראשונה הביאה את רפי וחבריו ב- 2021 להקים את עמותת “אפריכאן” כדי שיוכלו להטמיע תהליכים שיתחילו לגרום לשינוי בצורת הגישה של המקומיים לחינוך. “אנחנו רוצים לתת את התשתית  לחינוך ותנאי חיים ראויים ומאמינים שכל שאר התהליכים יקרו מעצמם ויובלו ע”י האוכלוסייה המקומית.” הוא מסביר.

בתחילת מאי יצאה משלחת שנייה למלינדי עם שבעה אנשים ורפי בניהם והמשלחת המתוכננת הבאה צפויה לצאת בסוף אוגוסט.

“בנפת הכפר מלינדי יש 8 בתי ספר יסודיים. כל משלחת לוקחת על עצמה שיפוץ בית ספר מקצה לקצה. “בכל בית ספר האתגרים, הצרכים והחוסרים הם שונים ואנו נערכים לכך בהתאם. לדוגמא בבית הספר שאנחנו משפצים כרגע אין אפשרות להביא מים נקיים מסיבות טכניות, הפתרון שמצאנו הוא בניית תשתית לאגירת מי גשמים מהגגות באמצעות מיכל בטון שבנינו לאגירת מי גשמים.” מסביר לי רפי ומוסיף:

ברז-מיםצילום עידן-ארד

” יש המון אתגרים ובראשם האתגר הכלכלי. אנחנו עובדים קשה על גיוס כספים לטובת המשלחות שעתידות לבוא ובכללן המשלחת הבאה שעתידה לצאת באוגוסט, שכרגע מוטלת בספק כי עוד לא הצלחנו לגייס מספיק תרומות בשביל שיהיה לנו תקציב להוציא אותה. אנחנו כרגע בעיצומו של קמפיין גיוס תרומות כאשר יעד הגיוס הוא 100,000 ש”ח והכספים ישמשו להוצאת המשלחת הקרובה והמשלחות הבאות. חשוב לי להדגיש שכל התרומות שנכנסות לעמותה הולכות בשלב זה באופן ישיר לכפר עצמו. כל חברי העמותה פועלים בהתנדבות מלאה והמתנדבים שיוצאים למשלחות משלמים על כרטיסי הטיסה והשהות שלהם בכפר. האימפקט של התרומה הוא עצום. כל שקל משנה ומשנה חיים. לדוגמא – 50 שקלים מממנים תלבושת אחידה לתלמיד שלא הולך לבית הספר כי המשפחה שלו לא יכולה לקנות תלבושת.  פרויקט מים נקיים לכפר עלה לנו 6000 ₪ וסיפק מים ל 6000 איש. המשמעות של זה היא ששקל אחד מספק מים נקיים לתושב.”
לינק לתרומה
למעכב באינסטגרם בלינק

3.7 6 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x