אנשיםהשראה

המקום שמוכיח שכל אחד באמת יכול

מוקד השירות Call יכול, שהוקם ב-2008 בראשון לציון על ידי ד"ר גיל וינש ואשתו, אפרת שגב-וינש, חולל מהפכה בעולם התעסוקתי של בעלי מוגבלויות בישראל, מתוך החזון לאפשר להם לעשות את מה שנראה אז כבלתי אפשרי. בחודש הקרוב, מי שיבקשו מכם בטלפון להשתתף בסקר בחירות, יהיו מוקדני כל יכול. אז תהיו נחמדים אליהם, בבקשה

עבור רבים מאיתנו, תוצאות מדגמי הטלוויזיה שישודרו ב-9 באפריל ב-22:00 בלילה, יסמנו כי מערכת בחירות רוויית לחצים ויצרים נגמרה. בלי קשר לזהות המועמדים שייבחרו, נראה כי רבים ישמחו לדעת שמסכת הסקרים הבלתי פוסקת הסתיימה ואיש כבר לא יתקשר לשאול אותם במי הם מתכוונים לבחור.

עבור קבוצה לא קטנה של אנשים בקרבנו, ליל הבחירות יהיה האקורד האחרון בתקופה מאוד מאתגרת, ועם זאת מאוד משמחת ומעצימה: אלה המוקדנים והנציגים במרכז השירות “Call יכול”, ליד קניון הזהב בראשון לציון. בחודש הקרוב הם עתידים לנשום ולחיות את הסקרים יומיום, מאחר שהם אלה שמבצעים אותם בפועל. האתגר, מבחינתם, הוא, שכולם מתמודדים עם מוגבלויות, והשמחה שלהם על העמידה באתגר בצורה מיטבית היא הדרייב שמוביל אותם קדימה.

שיא בכר, מנהלת יחסי הציבור של Call יכול

“יכול להיות שהסקרים מרגיזים את חלקנו, אך כשמבינים שמאחורי הסקר לא עומדים רק הפוליטיקאים, אלא גם הסוקרים, שמתמודדים עם קשיי תעסוקה, נראה לי שיותר אנשים יהיו סובלניים וישתפו איתם פעולה”, אומרת שיא בכר (44), מתאמת הגיוס ומנהלת יחסי הציבור של “כל יכול”, שמתמודדת בעצמה עם טרשת נפוצה זה 23 שנה.

החזון שחולל מהפכה
המרכז הוקם בשנת 2008, מתוך החזון של ד”ר גיל וינש ואשתו, אפרת שגב-וינש, שביקשו לחולל מהפכה בתחום התעסוקתי עבור אנשים עם מוגבלויות ולאפשר להם לעשות דברים שעד אז נתפסו כבלתי אפשריים. במוקד שהקימו עובד מערך של מוקדנים, שלכולם מוגבלויות פיזיות או נפשיות. כל שנדרש מהם הוא לקבל פניות טלפוניות עבור חברות וארגונים ולנתב אותן לבעלי התפקידים ולאנשי המקצוע הרלוונטיים.

כך יוצאים כולם נשכרים: המוקדנים מתנסים בתחושת מסוגלות, בהצלחות קטנות וגדולות וביצירת קשרים ותקשורת עם אנשים, ויותר מכל, הם זוכים להכיר את עצמם מזווית חדשה ושונה; הלקוחות העסקיים נהנים מעובדים חרוצים ומסורים ומפניות גדולה יותר לבצע את העבודה העיקרית שלהם.

בכר: “כמעט כל חברה שמכבדת את עצמה בישראל עושה שימוש בשירותי טלפוניה – טלמיטינג, שירות לקוחות, טיוב נתונים וטלמרקטינג. כיוון שהאנשים שמעבר לקו לא זקוקים למפגש אישי או להיכרות עם האדם שעונה להם, זה הופך את שני הצדדים לשווים. עיוורון אי אפשר לשמוע, וגם לא את הטרשת הנפוצה שלי לא מרגישים דרך הטלפון”.

פתרון ל-15% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל

וינש (48), המייסד והבעלים של קול יכול, הוא דוקטור לפסיכולוגיה ארגונית .בעל חברה מצליחה לייעוץ ארגוני, שחקר במשך שנים את עולם התעסוקה, ובמיוחד מבוגרים המתמודדים עם מוגבלויות פיזיות ונפשיות שונות, הוא גילה מציאות מטרידה: האוכלוסייה הזו, שמהווה 15% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל, לא מצליחה להשתלב בשוק העבודה. מדובר על מיליון וחמש מאות אלף איש, שמתקשים להתפרנס בכוחות עצמם.

המבנה שבו פועל המוקד נגיש למספר גדול ככל הניתן של מוגבלויות פיזיות: הכניסה לחניה מותאמת לכלי הרכב הגדולים, מתקן הזיהוי האלקטרוני ממוקם בגובה נמוך, המעליות רחבות, המטבח מרווח במיוחד, עמדות הישיבה מתכווננות, השירותים נגישים, ויש כמובן עמדות עם תכונות ייעודיות לכבדי ראייה.

כרמל שאמה, ראש עיריית רמת גן (מימין), עם ד”ר גיל וינש ושיא בכר

בין לקוחות כל יכול אפשר למצוא רבות מהחברות המסחריות ומהרשויות המקומיות בארץ. עם השנים, התרחבו שירותי קול יכול מעבר למבנה המקורי ומאפשרים לעובדים להתפרנס קרוב הביתה במקומות אחרים. כך, למשל, יש מוקד של “כל יכול” בתוך חברת האשראי לאומי קארד ברמת גן ומוקד אחר בבניין המשטרה בתל אביב, שעובד עם ארגון קרנות השוטרים. “לצערי, עוד לא פתחנו מוקדים בדרום ובצפון”, אומרת שיא. “ואני יודעת שהרבה מאוד אנשים מחכים לזה כמו אוויר לנשימה”.

כאן באמת מותר לא להרגיש טוב בעבודה

בכר נולדה כ”שרית”, אך לפני 13 שנה החליטה לשנות את שמה ל”שיא”,  כי “אני אישה שמתמודדת ושוברת שיאים בעצמי כל החיים ואני מרגישה שהשם מאוד משקף אותי”. לפני שש שנים חברה סיפרה לה על כל יכול והיא מיד נכבשה. “מצאתי מקום מכיל, במלוא מובן המילה. כאן באמת מותר לא להרגיש טוב – ולמרות זאת, יש מי שמגיעים לעבודה גם יומיים אחרי ניתוח, רק כי הם רוצים; לא בגלל שמישהו לחץ עליהם”.

לה עצמה יש לפעמים ימים פחות טובים, שבהם היא מתעייפת מאוד. “אני עובדת עד 14:00, מצליחה לישון חצי שעה ואז ממשיכה למשרה המרכזית שלי כאמא לשתי בנות בגילאי 10 ו-16”. היא מדגישה, שגיל ואפרת מגיעים למוקד כל יום ומכירים את כל העובדים באופן אישי. “גיל ממשיך לנהל את טנדם, החברה שלו לייעוץ ארגוני, ועדיין מצליח לשלב גם את הליווי של המיזם שלנו”.

– ומה בנוגע לכסף?
“המשכורת אינה הדבר החשוב בשבילנו, אלא האפשרות לצאת מהבית, להרגיש בעל ערך, לפגוש אנשים. עד היום נוצרו אצלנו ארבעה זוגות, שהכירו כאן והתחתנו. המשכורת עצמה מבוססת על שכר המינימום, ועליה נוספים בונוסים ותוספות הנובעות מהוותק. חוץ מזה,  אנחנו עושים פעילויות משותפות מחוץ לשעות העבודה, כמו ארוחות חגיגיות וטיולים”.

שיתוף פעולה כלכלי הוביל ליוזמה חדשה

אחד הטיולים האחרונים היה ביקור במרכז “מהותי” בתל אביב. זה מרכז שעוסק בהתפתחות אישית ובגדילה, דרך נושאים שונים. במהלך הסיור, עברו מוקדני כל יכול בתחנות שונות, שכל אחת מהן הוקדשה לנושא מסוים – אהבה עצמית, אחריות, מערכת היחסים בין אמא לבת, כמו גם קבלת האחר, קבלת עצמי עם הנכות, איך הסביבה רואה אותי ואיך לא אתן למוגבלות להשתלט עלי.

ביקור מוקדני כל יכול במרכז “מהותי”

אחת ממטרות הסיור, שהיה מוצלח מעל ומעבר לציפיות, הייתה להפגיש את מוקדני כל יכול עם מהותי, לאור הסיכום שהושג בין שני הגורמים לאחרונה. לפי ההסכם, שוכר מהותי את שירותי המוקד ומאפשר למוקדנים לעבוד במקום אחרי שעות הפעילות השוטפת, מ-17.00 אחה”צ והלאה.

ממילא, מטרת העל של מהותי היא לתת לכל אדם באשר הוא הזדמנות שווה לחיים ושכל אדם ירגיש שווה בין שווים. היוזמה לקיום הסיור נוצרה זמן קצר לאחר שמהותי הפך ללקוח של כל יכול בעצמו ובאמצעות הסיור יכלו חברי הארגון גם ליהנות מסיור מרגש וגם להבין על בשרם את הפעילות של מהותי.

שיתופי פעולה נוספים מגיעים לכל יכול והמהפכה בעולם התעסוקה היא רק עניין של זמן.

5 1 vote
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x