בריאותחדשות טובות

המסע החברתי להבראת הרפואה-משתדרג!

בין הגורמים הברורים ביותר לריבוי מחלות נמצאים לחץ, עייפות, עומס וכמובן מזג האוויר. אך בשונה מחיסונים או תרופות שונות שניתן לקבל כדי שלא לחלות, מערכת הבריאות עצמה קורסת ולא נראה שהיא יכולה לצאת לחופשת מחלה. ולכן למרות שזה נשמע מוזר צריך "להבריא את הרפואה", בעיקר כשמדובר ברפואה ישראלית מצוינת, צריך קודם כל לאבחן: הרפואה טובה, אבל המערכת חולה: מורעבת, מוזנחת מזה עשרות בשנים וכעת גם מנהיגיה מודים שהיא בקריסה.

מי שלקחו על עצמם להתריע ולגייס את הציבור יחד עם צוותי הרפואה  ומובילי המערכת, כדי לטפל בה ולנסות להבריא אותה, הם זוג רופאי משפחה מומחים ד"ר אביבה אלעד וד"ר אלון מרגלית, שרתמו לנושא צוות גדול של אישים ידועים, רופאים בכירים, מטפלים, פעילים חברתיים ומתנדבים והקימו את המסע החברתי להבראת הרפואה: עמותה שכל ייעודה הוא הגברת הביטחון הבריאותי של תושבי המדינה, יחד עם שמירת שלום אנשי הצוות הרפואי. השגת המטרות החשובות של העמותה מתאפשרת הודות למיזמים חברתיים הפועלים לשיפור המערכת "מלמטה" שהעמותה מפעילה.

ד"ר אלעד מנהלת כיום מרפאה רב תחומית לטיפול בחולים מורכבים ורכזת הדרכה של רפואת המשפחה ב'מאוחדת' בצפון הארץ, כתבה מניסיונה האישי הכואב, את הספר "חלוק לבן פרום" , העוסק בקשר בין החוליים של המערכת הרפואית לפתרונות אפשריים, יצא ב2017 והיה בסיס להקמת העמותה שקמה גם היא באותה השנה.

ד"א אביבה אלעד

לדבריה, "קיים פער עצום בין רמת רפואה מצוינת לבין מה שמקבלים המטופלים בפועל וזו הופכת להיות מגפה, שגובה מחיר גבוה בחיי אדם ובבטיחות מטופלים. המחיר שאנו משלמים על קריסת המערכת,  גדול יותר ממספר הקורבנות שלנו במלחמות, טרור ותאונות הדרכים, גם יחד". והיא מוסיפה "מאחר ולא מסתמן שתילקח אחריות על מגמת הקריסה של מערכת הבריאות בעתיד הנראה לעין, הדבר גובה מכולנו מחיר גבוה. ולכן, אנחנו מנסים לחבר בין האוכלוסייה הכללית של המטופלים והמלווים לבין צוותי הרפואה, על מנת לתת מענה למה שרק אפשר עד שמישהו יתעשת ויפעל להצלתה והצלת אזרחי ישראל מהנזקים הנגרמים כתוצאה מההזנחה המתמשכת.

בימים אלו, נזעקים כולם בפעם המי יודע כמה על קריסת חדרי המיון בתפוסה של 200% ומעלה. הפתרון המתחייב שאנו מציעים כבר מספר שנים הוא הפניית 30% מתקציב הבריאות לקידום בריאות ולמניעת מחלות וגם לחיזוק רפואת המשפחה המקצועית. פעולה זו תוריד בצורה משמעותית את העומס בחדרי המיון ולא תוספת של מיטות לחדרי המיון".

הכל מתחיל בקשר עין

אחד מהמיזמים שהתחילה העמותה להפעיל לפני כשנתיים קרוי"קשר עין" והוא עובד מאז בבית חולים הלל יפה. ד"ר אלעד מסבירה כי "כדי להחזיר את השלב הראשון באבחון וטיפול למפגש בין צוותי רפואה והמטופלים, החלטנו להתחיל בראשית ביחסי מטפל-מטופל. הבנו שהמציאות, העומס והלחצים, מכבידים על הקשר הבסיסי של הצוות הרפואי עם המטופלים, כיוון שהם עמוסים, שחוקים וממהרים. ברגע שאין קשר עין, נפגע האבחון הרפואי ונפגע הטיפול, כיוון שהוא תלוי באמון שרוחש המטופל למי שמטפל בו.

כדי שחווית המטופל תהיה טובה, הוא צריך להרגיש שרואים אותו, שהוא במרכז, שהוא מקבל יחס מכבד ומקצועי. חיפשנו מה הם הדברים הבסיסיים שניתן לשפר בהתנהגות הצוות הרפואי שיכולים להביא לשיפור בקרב המטופלים והחלטנו לחזק את קשר העין בין הצוות הרפואי למטפלים. מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין קשר עין, קשב, סימפטיה וחמלה שמתקיימים במפגש בין רופא למטופל לבין אמון ותוצאות טובות יותר בכל הקשור לאבחון, בדיקות, הפניות, ההיענות לטיפול והטיפול עצמו.

התנאים הקיימים פוגעים במרכיב הכל כך בסיסי הזה" היא מוסיפה "וההחלטה להחזיר אותו לטיפול, צריכה לעבור דרך הרצון של הרופאים והצוות הסיעודי – גם הם צריכים להרגיש שרואים אותם, מעריכים ומכבדים אותם. ולכן המיזם שלנו מעודד את המטופלים לשים לב לצוות שמטפל בהם ולהוקיר אותו. ברגע שהצוות מתרגל להרים עיניים מהמסך, לפגוש את עיני המטופל הוא זוכה לתודת המטופלים, הדבר מחזק את תחושת המשמעות של העשייה היומיומית ומדרבן להמשיך בכך, כמו כן יש בחוויה הטובה גם היבט המפחית שחיקה של הצוות. וכידוע שחיקה היא מגיפה בקרב צוותי רפואה וגובה מחיר בטעויות."

טקס הוקרה לצוות מצטיין 'קשר עין'  בבי"ח הלל יפה

ההחלטה במיזם הייתה לעשות שימוש בכלים פשוטים מעולם הפסיכולוגיה ההתנהגותית והחיובית, במטרה להוקיר את אנשי הצוות הרפואי. כשהם מצליחים לעשות זאת למרות העומס והתנאים הם הופכים לגיבורים. בכך אנחנו רוצים להפוך את התנהלות הזו שלהם להשראה לעמיתיהם ולהחזיר את המרכיב הבסיסי והחיוני כל כך למציאות שיפגוש כל מטופל בישראל.

מתנדבות העמותה מסבירות על השאלונים

איך זה מתקיים בעצם? "מתנדבים שהעמותה גייסה והכשירה פוגשים מטופלים בחדר המיון. בהיותם במחלקה, הם פונים למטופלים והמלווים שלהם ומבקשים מהם לציין לחיוב את אנשי הצוות שיצרו קשר עין והצטיינו יותר מאחרים בקשב אמפתי והסבר ראוי, כחלק מהמגמה לשיפור השירות בבית החולים. השאלונים האנונימיים נאספים על ידי בית החולים, ומדי תקופה נבחרים אנשי הצוות המצטיינים מכל קטגוריה – רופאים, אחיות וצוות עזר. התהליך מלווה בטקס הוקרה לכבוד המצטיינים, סיקור תקשורתי, תיעוד בתיקם האישי וקבלת מתנה צנועה. לסיום נתלים פוסטרים עם תמונותיהם של המצטיינים ברחבי המחלקה לעיני כל. המיזם תורם לעידוד קשר מטופל-מטפל חיובי והנגשת רפואה איכותית- מצד אחד, העצמת המטופלים ומעורבותם בתהליך הטיפול ומצד שני, משוב חיובי לצוות הרפואי יוצר סיפוק, אוירה טובה ומפחית את תחושת השחיקה."אי יוצר סיפוק, אוירה טובה ומפחית את תחושת השחיקה. "

וזה עובד!

בתי חולים נוספים הביעו עניין בתהליך ולא רק זאת, בעקבות ההצלחה של המיזם בבית החולים הלל יפה, העמותה החליטה לפתח עבור המיזם מערכת ממוחשבת בשם LooooK ובאמצעותה להנגיש את המיזם להרבה יותר מטופלים 24/7, להפיץ ולהטמיע את המיזם בקלות וביעילות במוסדות רפואיים נוספים, לאפשר לאיסוף המידע להיות יותר מקיף ובלתי מוטה וגם לבצע את ניתוח הנתונים, באופן ממוחשב שיאפשר להנהלת בית החולים לאמוד את איכות המיקוד במטופל, בקרב הצוות הרפואי וכן להשוות בין ביצועי מחלקות, מוסדות רפואיים וכיוצ"ב. כדי לאפשר את פיתוח המערכת, העמותה יצאה השבוע לקמפיין גיוס המונים . ניתן גם לצפות בלינק.

והיא מסכמת: "ככל שנגייס יותר כסף, נוכל להפיץ ולהטמיע את מערכת LooooK במוסדות רפואיים נוספים, ולהתקדם להגשמת החזון שלנו – שימוש במערכת LooooK  בכל בית חולים בישראל"

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x