השראהחדשות טובותכלכלה

יוצאות לחירות ומימוש עצמי

הן נשים שנקלעו לתנאי חיים קשים, גדלו וחיו בתנאים סוצויו-אקונומיים לא פשוטים, אך רעיון מסוים לפתיחת עסק, יעזור להם לשפר את המחיה שלהן וגם יגשים להן חלום. והן לא לבד יותר - יש מאחוריהן עמותה שלמה עם מטרה אחת- ליזום להן עתיד!

בנובמבר 2017 התקיים פילוט לקורס פיתוח יזמות עסקית בין נשים יהודיות ממערב ירושלים ונשים ערביות ממזרח העיר. הפילוט התקיים באמצעות עמותת יוזמות עתיד שמטרתה היא צמצום הפערים החברתיים בישראל באמצעות העצמת נשים ומתן כלים שיסייעו להן להקים ולפתח עסקים זעירים. הכלכלה בישראל, כבכל העולם, נשענת על עסקים זעירים כמנוע צמיחה מרכזי.

הסטטיסטיקה מראה כי בישראל שלושה מתוך חמישה עסקים אינו שורד את חמש השנים הראשונות ופושט רגל. לעומת זאת, בעסקים שנפתחים על ידי נשות יוזמות עתיד, הנתונים אחרים לחלוטין. מסקר שנערך בעמותה לפני 9 חודשים עולה כי 72% מהנשים שפתחו עסק בתכנית יוזמות עתיד נותרו פעילות עם מחזור עסקי שמניב יותר מ-5000 ש"ח נטו. ל-64% מתוכן יש עלייה בצמיחה בשיעורי גידול של 8-10%.

פוטנציאל גדול במגזר הערבי

בחודשים האחרונים הצטרפו למעלה מ- 100 נשות עסקים ערביות לתכנית יוזמות עתיד מה שמבשר על הצלחה של התכנית במגזר הערבי ומסמל את הדרך קדימה להרבה מאוד נשים ערביות שחיות בישראל.

סוהיר זעאתרה מדריכה בקורס יוזמות עתיד בירושלים

כדי להבין קצת יותר את המשמעויות דיברתי עם סוהיר זעאתרה, בת 52 מירושלים, מרצה ויועצת כלכלית עם עבר מפואר כמנהלת סניפים בבנק לאומי. סוהיר שעובדת עם עמותת "יוזמות עתיד" כאחת מהמדריכות בקורסים והיא ערביה נוצרייה בעצמה, יודעת לספר ש"בחירת הנשים המשתתפות מתבצעת לפי קריטריונים מסוימים ובשיתוף עם מועצות מקומיות, מחלקות רווחה וארגוני נשים. הנשים מגיעות מרקע סוציו-אקונומי נמוך. אחד הקריטריונים של העמותה להשתתף בתכנית מצריך מהאישה רעיון לעסק שהיא תוכל לפתח בעצמה".

"במשפחות עניות – יש הרבה יותר נשים שמחפשות להגדיל את מעגל הפרנסה שלהן והן לא יכולות לעבוד כשכירות". היא מסבירה. "במגזר הערבי זה בא לידי ביטוי הרבה יותר ובגלל זה מבחינתי יש הרבה יותר פוטנציאל לפתיחת עסקים קטנים מאשר במגזר היהודי"

לדבריה "במגזר הערבי הרבה מאוד נשים לא לומדות, חלק גדול לא מצליח להגיע לסיים בגרות ואין להן מקצוע. בנוסף, אין להן תחבורה או סידור לילדים. להרבה נשים מסורתיות קשה למצוא עבודה ובנוסף לכל גם יש להן מחסום קשה של שפה. חלק גדול מהנשים הללו צריכות להתקיים בכוחות עצמן ותלויות בכספים של הביטוח הלאומי אחרי שהבעלים שלהן התגרשו מהן ונישאו לנשים צעירות יותר. העבודות שלשכת התעסוקה מציעה להן, לא מספיקות לכלכלה שלהן. ולכן האפשרות שיוזמות עתיד מציעה להן היא בגדר נס עבורן".

עביר מוסא בסיום קורס יוזמות עתיד

"דוגמה טובה להמחיש את הענין היא עביר מוסא אישה ערביה ממזרח ירושלים, אמא לחמש בנות, שבעלה התגרש ממנה רק מהסיבה שהיא לא ילדה לו בן. בהמשך לתכנית יוזמות עתיד, היא פתחה עסק עצמאי לאפיה והחלה ולמכור לאירועים פרטיים. ברמדאן למשל יש לה הכנסות של עשרות אלפי שקלים. לדעת איפה היא הייתה קודם ומה התהליך שהיא עברה בזכות יוזמות עתיד זו בדיוק המשמעות של יציאה מעבדות לחירות"

"צריך להבין" היא מסכמת- הוצאת האוכלוסיות החלשות מכל המגזרים, מעוני לחירות תעסוקתית וליכולת לממש את עצמן מועילה לציבור ברמה הכוללת- אנשים נוטים לחשוב שהבנקים אוהבים רק אנשים עם הרבה כסף אבל האמת היא שהבנקים הכי אוהבים אנשי עסקים- אנשים שיש להם פעילות שוטפת בבנק וככל שיהיו יותר אנשי עסקים שיצליחו כמובן גם להם יהיה יותר טוב אבל גם לכלל החברה- הם יזדקקו פחות לכספים מהמדינה, ויעזרו לצמיחה כללית של המשק- שזו מטרה שכולנו מעוניינים בה"

מה הסוד להצלחה של יוזמות עתיד?

"הסיבה הראשית שבגללה הרבה עסקים קטנים נסגרים בישראל בסמוך לפתיחתם, נובעת מחוסר מוכנות כלכלית ומקצועית אצל היזם". סוהיר מסבירה כי "לחלק מהעסקים נדרשים מספר חודשים כדי להתחיל להכניס כסף ולראות התחלה של רווח כלכלי. "מהסיבה הזו ביוזמות עתיד חלק מהעבודה שלי היא להכין את הנשים היזמות לכך. בקורס של 8 מפגשים הן מקבלות הרצאות על מגוון נושאים הקשורים ורלוונטיים להקמת עסק- בנוסף יש להן מטלות אישיות וכך בסוף הקורס לכל אחת מהמשתתפות יש תכנית עסקית לרעיון שהיא הגיעה איתו, הגדרה של קהלי היעד שרלוונטיים, הכרה עם דרכי התנהלות מול בנקים ומוסדות המדינה כמו ביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ, הדרכה והכוונה לדרכי פעולה יעילות מול הגופים במטרה לחסוך זמן ובעיקר כדי להימנע מטעויות נפוצות שהרבה מאוד יזמים נופלים בהן.

סיום הפיילוט כל היזמיות ממזרח וממערב ירושלים יחד בנוף המקסים של ירושלים בטקס חלוקת התעודות של סיום הפרויקט. ערביות ויהודיות . סוהיר זו עם הרמקול

בסוף הקורס מתקיים מפגש ייעוץ פרטני ומותאם עם המדריך/ה שבו מקבלת היזמת ליווי אישי והכוונה מותאמת לעסק שלה . ולאחר מכן, הן מתחילות בתהליך הקמת העסק בליווי צמוד של מנטור/ית שצמוד/ה אליהן למשך שנה ומלווה אותן שלב אחרי שלב בתהליך. המנטורים הם אנשים מתחומי עיסוק שונים שמתנדבים ללוות את הנשים ולתת להם מהידע והזמן שלהן ומחויבים להצלחה של הנשים לא פחות מהנשים עצמן"

לעיתים, ובשיתוף פעולה עם עוד עמותות נוספות, הנשים מקבלות הלוואות לעסק. העמותה מעניקה הלוואות עד 40 אלף שח באמצעות שיתוף פעולה עם טריא פלטפורמה אינטרנטית P2P, המאפשרת מתן הלוואות חוץ בנקאיות וכמו כן הלוואות בנקאיות באמצעות בנק לאומי ופועלים . יש נשים שאכזריות החיים או הרצון למימוש עצמי הביא אותן לשוק העבודה, להתחיל עם רעיון פשוט שאינו בשל, לטפס בסולם ההצלחה, לחצות את גבולות השמיים ולהוכיח שהבלתי אפשרי אינו קיים בלקסיקון שלהן.

חירות מאחדת

לדברי יעל עובדיה מנכ"לית וממייסדי עמותת יוזמות עתיד "הדבר המרגש שקורה בין שתי קבוצות נשים שלמרות שהן גרות במרחק מטרים ספורים האחת מן השנייה הן לא נפגשות אף פעם . יש פערי שפה . אבל כשיוצרים מפגש שבו מאפשרים לבנות להיות באותו חדר ובמשפט אחד שמבקש מהן לחשוב עם מי הן יכולות לשתף פעולה זה קורה! הכוח והעוצמה הנשית שחוצה את גבולות השפה הפוליטיקה מאפשרת לנשים לפגוש האחת את השנייה רק דרך הסיפורים האישיים שהם כל כך דומים. אותם קשיים אותם התמודדויות ופתאום רואים, שלמרות שהתחלנו כשתי קבוצות נפרדות ומרוחקות סיימנו כקבוצה אחת עם תקשורת ואף ניתן לראות שיש התחלה של שיתוף פעולה עסקית" .

יש פה חירות כלכלית אבל גם חירות להיפתח לפגוש ולהגשים חלום- מה יכול להיות יותר טוב מזה?

0 0 votes
דירוג הכתבה

Salman Abbas

סלמן עבאס, בן 29 במקור מפקיעין, היום בתל אביב מתעסק בספורט, כתיבה והכנת קפה דרוזי, בזמנו הפנוי
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x