השראהחדשות טובות

העמותה לעיסוק באומנויות בפעילויות ייחודיות בימי קורונה

אין ספק בחודשיים האחרונים שאחד מהתחומים שמוצאים להם יותר ויותר ביטוי בעולם כולו ובוודאי גם בישראל זה תחום היצירה. הורים שנשארו עם הילדים ורוצים להעשיר אותם ביותר מ"זמן מסכים", אנשים מבוגרים שמצויים בבידוד וזקוקים להפגת השעמום וכמובן אומנים בתחומים שונים שגם הם מחפשים דרכים לבטא את האומנות שלהם גם במציאות העכשווית.

לדברי נעה הלוי מצוות השיווק של “העמותה לעיסוק באומנויות” (PARTO), שמעניקה כלים לפיתוח והעצמה אישית לבני נוער באמצעות עולם האומנויות, כדי שיוכלו ליצור ולהוביל שינוי בעצמם, בחייהם ובקהילה.”התחלנו להפעיל בחודש האחרון שיעורי יצירה במגוון תחומים לילדים, נוער, משפחות, ובקרוב גם לאזרחים ותיקים, הכל תחת הכותרת – “מתחברים ויוצרים”. הפרויקט מצטרף למיזמים נוספים שנוצרו במסגרת העמותה הצעירה, שיצאו לדרך בשנים האחרונות.” 

נעה הלוי מצוות השיווק בעמותת PARTO

PARTO הוקמה על ידי אומנים צעירים מדיסציפילינות אומנות שונות. שלכולם גם חיבור לפעילות החברתית בתחומי החינוך, התרבות והרווחה מהמגזר הציבורי. שחברו יחד מתוך הכרה בתרומה של עולם האמנויות והחינוך לחייהם האישיים, והרצון להרחיב את התרומה הזו לילדים ונוער שיכולים להיעזר בה. הם התאגדו והקימו את העמותה בפברואר 2019 ומאז מפעילים מודל עבודה שמבוסס על הפעלת מסגרות לילדים ונוער, מהפריפריה החברתית והגאוגרפית. במסגרות אלו הם יחשפו לאמנויות, ירכשו כלים ממגוון תחומי אמנות ויתנסו בביטוי עצמי ובחשיבה יצירתית וביקורתית.

נעה מוסיפה ש”בעמותה שואפים להפעיל מסגרות שונות, המתאימות לגילאים שונים ובמקומות שונים בארץ, בהם יוכלו ילדים ובני נוער למצוא פעילויות איכותיות בנושאי האמנויות השונים, שיובאו אליהם בצורה חינמית ונגישה כך שיוכלו ליהנות ולהרוויח מהן בלי קשר למיקומם הגאוגרפי או למצבם הכלכלי.”

בין פעילויות העמותה תכנית “קשת של צלילים”, שנועדה לחשוף ילדים מהחינוך הרגיל והמיוחד לעולם המוזיקה והשפה המוזיקלית, תכנית נוספת היא “חינוך בנתינה”, שנועדה לאפשר לנוער במסגרת המחויבות האישית בתיכון לעבוד עם אוכלוסיות מיוחדות תוך קבלת ליווי רגשי מבוסס על אמנויות. התכנית שבו פעלה העמותה טרם הכניסה למצב עד לפרוץ המשבר היה “אמנות לשם שינוי”.שבה הוקמה מסגרת לנוער בגילאים 15-17 משכונת נווה שרת בתל אביב , שבה הם נחשפו לכלל הדיסציפלינות השונות של עולם האמנויות. ובזכות החשיפה וההתנסויות בתחומי האמנות השונים הקבוצה לומדת להתבטא באופן אישי, בין אישי וקהילתי.

תמונה- פעילות ציור דיוקנאות עצמיים במסגרת “אמנות לשם שינוי”

ומה עושה העמותה עכשיו במציאות הקורונה? לאור המשבר העולמי,העמותה החליטה לאפשר חברה צורכת תרבות, נחשפת לאמנים ואמניות ומעודדת עיסוק באמנויות כאבן יסוד לחוסנה במיוחד בתקופת משבר. ולכן אחרי שהפעילות של העמותה במרכז קידום נוער בנווה שרת בת”א הופסקה, כמו גם היכולת של החברים להתכנס לפגישות הסדירות שלנו ולהתכונן לעתיד הוודאי. הבנו כקבוצה, כי האמנויות יכולות לתרום רבות לאוכלוסיות שאיתן אנחנו עובדים ביום יום בעיקר עכשיו. בזמן הזה, שההתמודדות הנפשית קשה יותר מהרגיל וחשוב לתעל ולעבד תחושות רבות, יחד עם כמות רבה של זמן פנוי. והגענו להחלטה להמשיך וליצור תכנים אמנותיים לילדים ולנוער, ולהעביר אותן באופן האפשרי בהתאם למגבלות, כלומר באופן מקוון.”

אז מה עשיתם? “כל אחד מחברי העמותה התחיל לפעול באפיקים שנוגעים לו ותוך ימים בודדים, קם הפרויקט החדש, “מתחברים ויוצרים”. שבמסגרתו העמותה מוציאה תכנים אמנותיים שונים על בסיס יומיומי. תכנים אלו מתאימים לגילאים השונים ומכסים תחומים נרחבים, כך שכל אחד יוכל למצוא שם את היצירה המתאימה לו: החל מסדנאות מוזיקליות, דרך סדנאות כתיבה, צילום, סריגה, והרשימה עוד מוסיפה להתארך.”

“בעמותה, אנו מאמינים שתהליך של יצירה אומנותית מאפשר לילד לבטא את רגשותיו ואת עולם התוכן שלו וכן לפתח את השאיפות והחלומות שלו, תוך התנסות בחוויה חיובית ומעצימה. מעבר להשפעה הייחודית של העיסוק באומנות בממד האישי, יש לאומנות, כ”שפה” גמישה ויצירתית, יכולת להוות כלי לביטוי רגשי גם בממד הבין אישי והקהילתי. שפה זו מאפשרת לשלב בין תפיסות עולם שונות וליצור הבנות חדשות וכן לחבר בין אנשים באופן אמיתי ועמוק. כמו כן, אנו מאמינים שיצירתיות היא כלי הכרחי במורכבות שהעתיד והחיים מזמנים לנו. המרחב האמנותי מאפשר לנו להתפתח כבני אדם יצירתיים שלא חוששים מטעות או כישלון, לא רק בממד האמנותי, אלא בכל מישורי החיים.” היא מספרת

איזה תגובות אתם מקבלים לפעילות שלכם עכשיו? התגובות מתחלקות לשני סוגים- של אלה שנהנים מהיצירות ושל האמנים שמעבירים אותן- בשני המקרים אחד הדברים ששמנו לב אליהם ומרגש את כולנו הוא התועלת של הפרויקט לאמנים, למשפחות ולמוסדות שונים. בחלק של המשתתפים לדוגמא, יש הוסטל שרכזת הפנאי והחברה שלו מראה לדיירים באופן קבוע את הסדנאות, ומעדכנת אותנו שזה מאוד תורם לעשייה שם, ובנוסף גם קיבלנו תמונות מהממות של יצירה שהכינו בהוסטל אחר בעקבות סדנה שהעלינו. אנחנו מקבלים תגובות מנערים שעוקבים אחרי התכנים שלנו באופן קבוע (תוכן ייעודי לנוער עולה בעיקר לאינסטגרם שלנו), וגם ממשפחות שמבצעות את היצירות עם הילדים.

סדנת יצירת כרטיסי ברכה מעוצבים של רוני בן טובים

ובחלק של האמנים שמעבירים את הסדנאות, קודם כל הצטרפו להעברת השיעורים עוד 15 אמנים חדשים שצילמו סרטונים ושלחו לנו והם מספרים לנו שהפרויקט עוזר להם להיכנס למקום של יצירה בתקופה המורכבת הזו, ושההתנסות בלימוד אחרים מביאה להם הרבה ערך”

דוגמה אלה לברכה שהכינו דיירי ההוסטל בהשראת הפעילות

נועה מספרת שהעמותה פונה לכל האוכלוסיות ובכוונה בנתה את הלוגו גם בשפה הערבית כדי לפנות בצורה מפורשת גם לאומנים ערביים “במיוחד עכשיו אנחנו שואפים להמשיך ולהרחיב את הפעילות שלנו, לגייס אמנים ואמניות נוספים שמעוניינים להעביר אצלנו תכנים מקוונים, ליצור כמה שיותר תכנים איכותיים ומוקפדים בכמה שיותר נושאים שונים ומגוונים, ולהרחיב את מעגל התפוצה של התכנים, כדי שיגיעו לכמה שיותר מהאנשים שיכולים להרוויח מהם ולהיעזר בהם בתקופה הנוכחית.”

ומה מתוכנן להמשך? לכבוד יום העצמאות מתוכננות לנו שתי פעילויות יצירה שקשורות ליום עצמו, הסדנה הראשונה היא הסדנת אוריגמי עם רוני בן טובים (חברה בעמותה) והסדנה השנייה היא יצירת הדפסים חגיגיים בכחול לבן עם רונית פישר- יצירונית (אמנית שהצטרפה לפרויקט וזה יהיה השיעור השני שמעבירה). שתי הסדנאות ביחד הן בנושא של יצירת קישוטים לבית ליום העצמאות- בראשונה נשתמש באוריגמי של מגן הדוד שנוצר כחותמת כדי ליצור דגלים, ובסדנה השנייה ניצור הדפסים של הגרסה המודרנית של הרצל.

שתי הפעילויות יעלו באתר עד יום שלישי בערב אם זה עדיין יהיה רלוונטי וישותפו בעמוד הפייסבוק של העמותה במהלך היום עצמו.

1 1 vote
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x