השראהחדשות טובותחינוך

הסטודנטים שעוטפים את הילדים של העוטף

בין מחאת ההורים לפיקוח והגנה על ילדי הגנים בארץ והשביתה הצפויה בשל המחסור הגדול בכיתות לילדי החינוך המיוחד- החליטו במכללה האקדמית בית ברל, למקצע את הסטודנטיות ללימודי הגיל הרך באופן מיוחד בצרכים ובדגשים הנדרשים לילדים בעוטף עזה, שמציאות חייהם מאלצת אותם להתמודד עם קשיים ייחודיים חוסר יציבות ומחייבים התייחסות שונה.

לפני כחצי שנה הגיעו 70 סטודנטיות שנה א' ללימודי תואר ראשון בחינוך לגיל הרך לישובי העוטף, לאחר שהכינו עבורם פעילויות חווייתיות ונפגשו עם הילדים לפעילות חווייתית מעשירה ומהנה. בסיום המשיכו הסטודנטיות ליום עיון שעסק כולו במציאות החיים המיוחדת בעוטף ובהיבטים השונים הרלוונטיים לחינוך לגיל הרך הנדרשים באזור.

סיגלית אבירם בריל

סיגלית אבירם בריל, מרצה ומדריכה פדגוגית במסלול לגיל הרך, המכללה האקדמית בית ברל היא מי שהעלתה את הרעיון להגיע לעוטף מתוך קשר אישי עם ענת מלכי-אטיה, דוקטורנטית שבודקת את תרומתה של תכנית מיינדפולנס על ילדים והגננות בעוטף עזה. 

לדבריה "הדברים התגלגלו לאיטם, דרך ענת הגענו ללבנת עציץ, אחראית על הגיל הרך במועצה האזורית שער הנגב ובדצמבר האחרון יצאנו כל המסלול לגיל הרך במכללה האקדמית בית ברל -70 סטודנטיות והצוות הפדגוגי שמלווה אותן, להעביר פעילויות בגני הילדים של המועצה. זה היה מבצע מורכב (לוגיסטית) אבל הרוב המוחלט של הסטודנטיות נרתם למשימה והם בנו פעילויות מהנות ומעשירות לילדים (החל משעת סיפור, דרך חפש את המטמון וכלה בריקודי עם).

לאחר סיום הפעילויות הגענו כולנו למתנ"ס באחד הישובים ושם הסטודנטיות והצוות מהמכללה  השתתפו בדיון/ הרצאה של צוותי החינוך והטיפול המקומיים. היה מעשיר ומרגש מאד!  החוויה הייתה עוצמתית ומרתקת כמובן לסטודנטיות וגם לצוות ההוראה שנחשף מקרוב למציאות החיים ולהשפעה של האיומים וההתקפות החוזרות ונשנות על התושבים בעוטף בכלל ובפרט על ילדי הגיל הרך"  

"בהמשך השנה ניסינו לחשוב מה עוד אנחנו יכולים לעשות למען הילדים?" מספרת אבירם בריל. "ולקראת סוף השנה חשבנו ליצור חוברת משחקים שיתאימו למשפחה שנמצאת במרחב מוגן או מוגבלת מבחינת האפשרות לטייל בחוץ. שוב מסרנו את המשימה לסטודנטיות, הפעם רק של שנה ב' והקדשנו את אחד השיעורים הפדגוגיים לבנייה וניסוח של מגוון רחב של משחקים מתאימים. לאחר מכן אחת הסטודנטיות, גל שוהם , לקחה על עצמה את מלאכת העיצוב ויחד עשינו הגהה והחוברת נשלחה במייל לגב' לבנת עציץ"

מה הופך את החוברות האלה לכאלה שיתאימו באופן מיוחד לילדים בעוטף?

"ראשית, בשלב זה יש חוברת אחת. אנחנו מחכים לשמוע תגובות מהילדים, ההורים והמשפחות ולפי זה נחליט איך להמשיך את הקשר עם הדרום (אם נוציא עוד חוברות או נחשוב על דרך אחרת לתרום את חלקנו). שנית, כאשר הסטודנטיות ניסחו את המשחקים, לקחנו בחשבון שהם צריכים להתאים למרחב קטן , למעט מאד עזרים (אם בכלל) כדי שאפשר יהיה לשחק באופן ספונטני ורצינו שיהיו למשחקים ערך חינוכי-התפתחותי ולכן חילקנו את החוברת לפי תחומי דעת: משחקים בחשבון, בשפה, מוטוריקה וכדומה."

משחק היה היה מתוך החוברת

והיא מוסיפה "כמובן שהייתה מחשבה שהמשחקים צריכים להתאים בעיקרון לילדי הגן אבל שגם בני משפחה אחרים יוכלו לשחק בין לבין שילבנו מעט שירי ילדים וגם המלצות לרשימת קריאה מומלצת. את היבט הספרותי תרמו אנשי הצוות של מרכז ימימה לספרות ילדים ונוער במכללה האקדמית בית ברל . 

בנוסף, היא מציינת כי החוברת נשלחה במייל לצוות החינוכי בתחילתו של הקיץ והאמת שקיווינו עד השבוע שהם לא יזדקקו לחוברות אך בחרנו בכל זאת לא להדפיס את החוברות כי רצינו שהתכנים יהיו זמינים לילדים בכל מקום וגם בסמארטפון של ההורים אפשר לפתוח ולא צריך לזכור לקחת את החוברת לממ"ד/מרחב מוגן, ובנוסף, רצינו כמובן לשמור על הסביבה ולחסוך בניירות וגם יש היבט כלכלי שכן היוזמה הזו כולה התנדבותית."

משחק משאלות מתוך החוברת

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x