תוכן חיובי

מהי נשימה נכונה?

אנחנו נושמים כ – 20.000 אלף פעם ביממה, לרוב באופן אוטומטי מבלי לחשוב על כך כלל עד לרגע שחסר לנו ממנה ואז אנחנו מנסים להסדיר אותה ולהתעשת. זה קורה לנו לרוב בעקבות מאמץ פיזי או בעיות בריאות הידועות לנו. אבל לפעמים זה מגיע ללא סיבה מובנת או נראית לעין.

כל התאים בגוף שלנו וכל התהליכים הפיזיולוגיים המתקיימים בו תלויים בנשימה ובחמצן אותו היא מעבירה. כל איבר בגופנו צורך בכל רגע נתון נתח קבוע מכמות החמצן הנכנסת לגוף, כאשר ירידה בכמות הנדרשת, פוגעת ביעילות התפקוד של אותו האיבר. שני צרכני החמצן העיקריים הם המוח והלב, כאשר המוח לבדו צורך כחמישית מהחמצן הנכנס לגוף כמו גם הלב שצורך נתח נכבד. כשנשווה את משך הזמן שבו נשרוד ללא מזון ומים הנמדד בימים, לעומת נשימה שמדובר בדקות בודדות בלבד, נקבל ממד נוסף לחשיבות הנשימה בחיים.

הנשימות הנכונות ביותר שלנו הן הנשימות שנשמנו כתינוקות כשרק הגענו לעולם. נשימת תינוקות מתבצעת דרך האף המלווה בתנועות בטן עדינות. היא מתאפיינת בקלילות, בשקט ונטולת כל מאמץ, עד כדי כך שלפעמים צריך ממש להתקרב על מנת להבחין בה ואפילו להניח יד רכה כדי לחוש בתנועות שאינן נראות. בדומה לנשימת תינוקות, נשימה נכונה עושה שימוש באותם האיברים המתאימים ביותר לתפקיד: האף והסרעפת.

נשימה נכונה מתאפיינת בשלושה פרמטרים:

נשימת אף – כאשר אנו נושמים דרך האף הריאות מקבלות אוויר איכותי יותר. האוויר הנכנס לגוף עובר תהליך של סינון והתאמה של הטמפרטורה והלחות  בטרם הגיעו לריאות. בנוסף, היא מעלה את כמות החנקן החמצני בדרכי הנשימה ובכך מרחיבה את דרכי הנשימה וכלי הדם בריאות ומשפרת את קליטת החמצן. בשונה מהאוויר אותו אנו נושמים דרך הפה אשר מגיע לריאות בטמפרטורה נמוכה יותר מחום הגוף, בתנאי יובש, ומבלי שעבר סינון של זיהום אוויר ווירוסים וחיידקים מחוללי מחלות.

קלילות – נשימה נכונה היא בעלת דפוס סדיר וקבוע , מבלי שיתעורר בנו הצורך לקחת נשימה עמוקה בתכיפות, או "למשוך באף" מידי פעם.  זוהי נשימה שקטה ועדינה שלא רואים ולא שומעים.

נשימת סרעפת – הסרעפת ממוקמת בין בית החזה לבטן, והיא שריר הנשימה המרכזי.  נשימת סרעפת יעילה יותר מנשימת חזה בשל הסיבה שהיא "פותחת" גם את החלק התחתון של הריאות העשיר יותר בנימי דם ובשל כך החמצן עובר בצורה טובה יותר למערכת הדם.

נשימה נכונה היא כזו המותאמת לפעילות שאנו מבצעים. ככל שאנחנו פעילים יותר כך עולה הדרישה לאוויר, והפוך. כאשר אנו נושמים דרך הפה, ובמיוחד בלילה אנו מכניסים פנימה כמות אוויר גדולה יותר מהנדרש וגורמים בכך לנשימת יתר אשר משפיעה באופן שלילי על הגוף. זוג הנחיריים הקטנטנים של האף ונשימת הסרעפת היעילה, מווסתים באופן מדויק את כמות האוויר המגיעה לריאות והופכים את הנשימה כמו גם את כל מערכות הגוף לבריאות ויעילות יותר.

העיקרון המרכזי של שיטת בוטייקו הוא לאפשר התאמה בין הנשימה לפעילות באופן רציף ואוטומטי תוך שמירה על נשימת אף מלאה ושימוש נכון בסרעפת. 

המלצות לאימון עצמי:

  • גלו מודעות לנשימה שלכם, שימו לב איך אתם נושמים במצבים שונים: במצב בנוחה, בזמן מאמץ, בזמן מתח.
  • שמרו על פה סגור ותנשמו דרך האף, גם אם הדבר נראה לכם בתחילה בלתי אפשרי, תרגישו מהר מאד שהזמן בו אתן מצליחים לסגור את הפה עולה בהתמדה ונשימה דרך האף הופכת לאפשרית יותר.
  • שמרו על ישיבה נכונה ויציבה זקופה על מנת לאפשר לעצמכם נשימת סרעפת.
  • נסו להימנע מפיהוקים רבים, אנחות, כחכוח בגרון ונשימה מהירה המאפיינים נשימת יתר ופוגעים בדפוס הנשימה הנכון.

שיטת בוטייקו מציעה סדנאות נשימה לטיפול בנשימה לקויה ולמידה של טכניקת תרגול המקנה יכולת לביצוע עצמי. בדרך זאת נרכשות מיומנויות והבנה המאפשרות להגיע למצב של נשימה נכונה לאורך זמן. על כל אחד ואחד מאתנו מוטלת האחריות לגלות מודעות לדפוס הנשימה שלו על מנת לאבחן בזמן מצב של נשימה לקויה ולטפל בכך עוד לפני שנגרם נזק בלתי הפיך למערכות הגוף.  

0 0 votes
דירוג הכתבה

מרגלית נועם

מרגלית נועם מוסמכת לטיפול בשיטת בוטייקו ולהסמכת מדריכים BBEA ומנהלת מרכז 'לנשום מחדש'
Subscribe
Notify of
guest

1 תגובה
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
מיכאלה שיין
מיכאלה שיין
3 years ago

בעלי למד ככה איך להפסיק נחירות אצל מישהי מדהימה
תרגל תרגל תרגל
כל שבוע הלך ונהיה פחות מרעיש בשינה
עכשיו אין נחירות, קשה להאמין
אני מספרת בכל מקום שאנשים ידעו
תעשו בגוגל נשימה בריאה, ככה הוא מצא

1
0
Would love your thoughts, please comment.x