חדשות טובות

שועי עולם נפגשו עם ניצולי שואה בישראל במהלך ביקורם

למרות העובדה שניצולי השואה עצמם לא הוזמנו לקחת חלק בארוחת הערב ובכנס חלקם זכה למפגש פנים אל פנים אישי ומרגש עם חלק מהמבקרים החשובים.

לא מספיק דובר בתקשורת הרחבה על לוח הזמנים המפורט של כל שועי העולם שהגיעו ארצה לרגל פורום השואה החמישי שנערך בישראל השנה. בהמשך לשרשרת אווירית מרשימה ביותר אליה נענו כלל ראשי המדינות שהוזמנו (למעט פולין ) ארוחת ערב במעון הנשיאותי של ראובן ריבלין שהתקיימה אתמול ובכנס פורום השואה הבינ”ל.

כך למשל מלך הולנד וילם אלכסנדר ( Willem-Alexander ) ומזכיר המדינה ההולנדי לבריאות רווחה וספורט-פול שביקרו במוזיאון השואה יד ושם בו התמקדו בעיקר בגורלם של יהודי הולנד במהלך הכיבוש הגרמני.

ולאחר מכן ביקרו בבית האבות בית יוליאנה בהרצליה, המספק גם מגורים עצמאיים ומתקני סיעוד ליהודים מבוגרים. רבים מהתושבים בבית האבות גדלו בהולנד, חוו שם את השואה ועברו לישראל לאחר המלחמה. אחת מהנשים הללו היא אני הולנדר, ילידת 1927 (כיום בת 93 ) שמתגוררת בבית האבות כבר 9 שנים. הולנדר עצמה ניצולת מחנה ההשמדה אושוויץ, שבו שהתה כתשעה חודשים בגיל 17, עד למועד שחרור המחנה לפני 75 שנה. המלך שמע את סיפורה מעת שעלתה שלוש פעמים לרכבת ופעמיים הורדה ממנה בנס עד שבפעם השלישית הגיעה לאושוויץ. היא הראתה לו את הקעקוע בידה וסיפרה לו כי כיום יש לה 10 נכדים ו-20 נינים. המלך הקשיב והתעניין ובהמשך שוחח עם עוד מספר דיירים נוספים בבית האבות על זיכרונותיהם מהולנד, על חוויותיהם במהלך מלחמת העולם השנייה ואחריה ועל החיים בבית האבות. וכמו כן דאג המלך גם להיפגש עם הנהלת המקום כדי לקבל את כל האינפורמציה אודות השירותים אותם מקבלים הדיירים ועל הקשר היהודי הולנדי שהמקום מהווה.

מלך הולנד וילם אלכסנדר ומשמאל אני הולנדר ניצולת שואה יוצאת אוושויץ

גם נשיא גרמניה פרנק וולטר שטיינמאייר ( Frank-Walter Steinmeier ) הגיע למפגש עם קבוצה גדולה של ניצולי שואה בסניף ירושלים של עמותת עמך עמותת “עמך” שמספקת תמיכה נפשית וחברתית לניצולי שואה ובני דור שני.

לניצולים היה חשוב להדגיש במפגש ההיסטורי הזה כי מבחינתם הם ניצחו בכך שהם עלו ארצה, עזרו להקים את מדינת ישראל, בנו מחדש משפחות וחיים, הצליחו להאמין שוב בטוב שבבני האדם וזכו לחיים מלאים של תחושת גאווה והמשכיות.

הנשיא התעניין ושאל את הניצולים האם הצליחו לספר לילדים ולנכדים שלהם את שחוו. רבים מהניצולים סיפרו לו שרק בגיל מאוחר, ולאחר שקיבלו תמיכה נפשית מעמותת “עמך”, הצליחו להיפתח ולספר.

ג’יזל ניצולת השואה והנשיא הגרמני צילום ששון תירם

ג’יזל סיקוביץ היא ניצולת שואה שנולדה ב-1927,  ושרדה את אושוויץ בגיל 18. במפגש הבוקר היא לנשיא ש בשחרור אושוויץ היא לא הרגישה שהיא יכולה לשמוח למרות שהבינו שהמלחמה נגמרה, לא הייתה שום הסתכלות על העתיד. הקושי היה שלא ידעו לאן ללכת, לא היה מישהו שיוביל אותם, כשהיא הגיעה סוף סוף לארץ לא סיפרה על השואה ורק בגיל 65 כשאנשים רגילים יוצאים לפנסיה היא התחילה לעבוד כפסיכולוגית קלינית בעמך ובזכות זה התחילה לספר על העבר וללוות קבוצות לאושוויץ.

אליאס  פיינסברג ניצול השואה הנשיא הגרמני ואשתו צילום ששון תירם

אליאס  פיינסברג , ניצול שואה בן 102 סיפר לנשיא: “יש לי 21 נינים וזו הנקמה שלי על הנאצים. אני הייתי ב-10 מחנות, מתוכם ב-5 מחנות השמדה- אושוויץ, בירקנאו, בוכנוולד צרפת ודכאו ושרדתי. התחלתי לדבר על השואה רק כשנפטרה אשתי ולפני זה לא דיברתי על השואה בכלל. הגעתי לעמותת עמך ואז רק התחלתי לדבר על השואה.” הנשיא התרגש מאוד המדברים של הניצולים והודה להם מאוד שחלקו אותם איתו.

גם ראשת הממשלה של דנמרק, מטה פרדריקסן ( Mette Frederiksen ) העלתה לאינסטגרם שלה תמונה ממפגש עם רוברט וג’יתט ששרדו את השואה. רוברט נלכד והובא לטרזיינשטט כילד בן 15 שנה בלבד. למרבה המזל, הם ניצלו מפשעי הנאצים. אביו ואחיו של רוברט טבעו בסאונד בדרכם לשבדיה בזמן שאחותו עשתה הצליחה במסע. כך גם ג’יתט. שהגיעה לשבדיה כילדה בת 6 ובהמשך עלו לישראל ומאז הם פה.” עוד כתבה כי “היום הם סיפרו לי את סיפוריהם כאן בירושלים, לרגל אירועי הנצחת 75 שנה לשחרור אושוויץ. אלו כמה מהעדויות האחרונות שעוד יש לנו. כתבה “אסור לשכוח לעולם. אסור שההיסטוריה תחזור על עצמה”.

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x