חדשות טובותצרכנות חברתית

אופנה מתחשבת

לימור פרייס בת 50 ממושב אביגדור, יזמית חברתית ומנהלת קהילת דרומיות מכורות ליד שניה בפייסבוק. מזה כעשור עובדת במחלקה לשירותים חברתיים בקרית מלאכי כמלוות משפחות בתוכנית “נושמים לרווחה” ומסייעת למשפחות החיות בעוני ובהדרה חברתית. כחלק מעיסוקה נהגה להעביר ברכבה הפרטי ביגוד יד שניה לנשים אותן היא מלווה ועם הזמן שמה לב לתופעה מעניינת: “כשהבאתי בגדים לילדים, הנשים קיבלו אותם בשמחה אבל כשהבאתי בגדי נשים וגברים גם אם ביגוד ממש איכותי ושל מותגים, רובן סירבו בנימוס.

מסקר של ויצו שנועד לבחון את הרגלי הציבור בקניית בגדים בחנויות יד שניה לקראת ‘יום בגדי יד שנייה העולמי’ שחל היום 25.8.23 ונערך על ידי מכון המחקר רושינק עולה כי 21% מהציבור הישראלי קנה בגדים בחנות יד שניה. מדובר בסקר אינטרנטי בקרב 501 משיבים; מדגם אקראי, ארצי ומייצג, של ישראלים דוברי עברית בגילאי 16 עד 64, המחוברים לאינטרנט. הסקר כלל ייצוג הולם לארבעה קהלים: כללי, חרדי, ערבי ודוברי רוסית. הסקר בדק את החסמים בקניית ביגוד יד שנייה ומצא כי החסם העיקרי העומד על 79% הינו שימוש קודם ע”י מישהו אחר. חסם נוסף שעמד על 33% היה שאין חנות יד שניה בסביבת מגוריהם ואילו 14% ציינו כי איכות הבגדים מהווה חסם עבורם.

יריד יד 2 במושב אביגדור יוני 23 צילום מירב וייסבלום

עוד מספרת פרייס: ” לפני כשנתיים, ממש בסיום הקורונה עלה לי הרעיון להפיק יריד בגדי יד שנייה לקהל הדרומי, היו לי ערמות של בגדים ממש טובים שנתרמו ממקורות שונים וחשבתי שאם הנשים לא רוצות לקבל אותן כתרומה אולי נוכל למכור אותם ולסייע להן מהכסף שנקבל תמורתם. יחד עם חברות ומתנדבות מהיישוב בו אני גרה הרמנו את היריד הראשון במושב אביגדור שהיה הצלחה מסחררת. הגיעו אליו המוני נשים וביניהן גם הנשים שליוויתי שהגיעו לרכוש בגדים ולהתחדש תמורת שקלים בודדים. כך הבנתי שאף אחת לא רוצה להרגיש נזקקת וכולנו אוהבות לקנות מציאות שוות וליהנות מחוויית קנייה שווה כיפית ומפתיעה. את ההכנסות מהיריד המרנו לתווי קנייה שהועברו למשפחות אשר זקוקות להם. לאחר היריד הראשון קיבלנו תגובות מדהימות וכולן חיכו כבר ליריד הבא.

המשכנו לקיים ירידים אחת לכמה חודשים וקיבלנו פידבק שאנו מצליחות לשנות את הרגלי הצריכה של מאות ואף אלפי נשים. המיזם הלך וגדל ונשים הגיעו ליהנות מקניה של בגדים איכותיים במחירים של עד 20 ₪ לפריט. כיום מגיעות ליריד נשים מכל הארץ ולא רק מהדרום. חלק מכובד מהכנסות היריד מועבר כתרומה לעמותות וארגונים חברתיים.

מימין לימור פרייס וזמנאי טפרה-לב ארי- בהפקת אופנה “מבצע סבתא” צילום: קאטי למברוזו

הפקות אופנה וירידי יד שנייה בדרום

לפני כשנה פנתה פרייס לחברת קהילת דרומיות מכורות ליד שניה, זמנאיי טפרה לב ארי, תכשיטנית (בעלת המותג זמנאיי אפרו אורבן סטייל) שאותה הכירה מתקופה מוקדמת בחייה, בבקשה לדגמן בהפקת אופנה לקידום אופנת יד שנייה.  זמנאיי בת 37 מבאר שבע הפועלת בעשור האחרון בתחום הצדק החברתי הסכימה מיד ומספרת: “בהפקה הראשונה לקחתי חלק כדוגמנית. ובשלושת ההפקות האחרונות עבדתי בשת”פ עם לימור על ההפקה והסטיילינג. בחלקן גם עיצבתי תכשיטים במיוחד להפקת האופנה. בשנתיים האחרונות מאז שנחשפתי לקבוצת הדרומיות אני עוסקת גם בנושא צדק סביבתי וזה בא לידי ביטוי כמובן גם בהפקות אופנה המקדמות ומעודדות אופנת יד שניה.

צילום: חופית בן הרוש בתמונה מימין אמה נחום וציפי אנהנג

איך נולד מבצע סבתא?

זמנאי מספרת: “לפני מלא זמן בהפקת האופנה הראשונה, פגש הצלם הבינלאומי יגאל סלבין את שוש אמא של לימור שהייתה אז על תקן “ע. הפקה” ואמר לה שהוא חולם לעשות בוק לשוש. כשלימור סיפרה לאימה היא צחקה בקול גדול ואמרה לה ש”בגיל 80 הזקנה כבר לא מצטלמת יפה.” המשפט הזה ציער אותה כי לדעתה אמא שלה היא האישה הכי יפה בעולם וכך נולד הרעיון להפקת “מבצע סבתא”.

עוד הן משתפות בהתרגשות: “בהפקה הזאת ביקשנו להעביר שני מסרים עיקריים: העלאת מודעות לאופנת יד שניה וקיימות והעצמת נשים באשר הן.” לדבריהן, ליופי אין גיל, היופי הוא על זמני וקיים בכל הגילים צבעים וגדלים. רוב הדוגמניות בתעשיית האופנה הן נשים צעירות, גבוהות ורזות מאוד.. וזה בעצם מצמצם את גבולות היופי ומייתר נשים אחרות שראוי שגם הן יקבלו במה”.
ועוד מוסיפה זמנאיי : “אנחנו חיים בתרבות שסוגדת לנעורים, תרבות אובססיבית שמעודדת משימה בלתי אפשרית להשגת נעורי נצח. להפקה הזאת רתמנו שבע נשים בגיל השלישי שיודעות לחגוג את החיים ומוכיחות שלסטייל ויופי אין גיל. עם כל הכבוד לדור הצעיר אופנת הווינטג’ שתופסת תאוצה בשנים האחרונות היא בחירה אופנתית בת קיימא, אך בעיקר מספרת לנו על אופנה מלאה בסטייל ועל אלה שידעו להתלבש בשיק עוד לפני שנולדנו”.

בתמונות המדהימות שצולמו ע”י 20 צלמים ממשפחת הלב בהנחיתו של יגאל סלבין (שותפם של הדרומיות לכל הפקות האופנה)בשיאו של יום קיץ לוהט, בלוקיישן משגע בחצר פרטית במושב אביגדור. הבגדים כולם בגדי יד שנייה שחלקם הגדול מאוסף וינטג’ פרטי של לימור וחלקם הושאלו מחנויות יד שנייה בדרום.

מימין לשמאל: פנינה עין מור, שוש גול, דבורה רוזנברג, מלי היימן, אמה נחום, פרידה פירו, ציפי אנהג. צילום-אילת-ויזן

הפקת האופנה המקצועית והמרהיבה זכתה לעניין רב ברשתות החברתיות ולזמנאיי חשוב להדגיש כי “החיבור בין סטיילינג וקיימות מתבקש ונכון בעיניי, לעיתים נוצר רושם שגוי שסטיילינג מעודד צרכנות מופרזת. אך לאמיתו של דבר, סטיילינג זה כלי משמעותי שבאמצעותו ניתן ללמוד צרכנות חכמה ומקיימת, כשעושים סדר בארון מגלים לרוב שאנחנו לובשים כ- 20% מהארון ו80% הנותרים שוכבים בארון.

בתמונה: שוש גול צילום גלית קרן

ומה אומרת שוש עכשיו? אחרי הצילומים?

“לפני שנתיים חליתי, חשבתי שלא אשרוד, ואז זכיתי לחיים מלאי אהבה וההזדמנות הזו של נגיעה בעולם הדוגמנות בגילי שמחה אותי וזכיתי באחוות האדם, בצחוק, שובבות .. בעצם סוד המשיב את הנעורים שלנו ושמחת הלב ויותר מזה זכיתי לראות ולחוש עד עמקי ליבי אושר גדול בהגשמת חלומה של ביתי האהובה לימור, ולהכיר את חברתה זמנאיי המיוחדת ואת יגאל הנהדר ולכל העוסקים במלאכה ובליבי תודה.

ומתי יתקיים היריד הבא?

היריד הקרוב יתקיים בתאריך 8/9 במושב אביגדור. יהיו בו אלפי בגדי יד שניה במחירים של עד 20 ₪ בלבד לפריט.

3.8 6 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

1 תגובה
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
אסף יערי
8 months ago

רעיון נפלא…ולפי הפנים של כולן, לב טהור מוליך את הביצוע…יישר כוח

1
0
Would love your thoughts, please comment.x