אנשים

מה הקשר בין גאווה נתינה וספר?

חודש יוני הוא חודש ססגוני למדי השנה- יחד עם שלל אירועי הגאווה הססגוניים הפוקדים את הארץ ממלאים את הכיכרות גם שלל אירועי שבוע הספר. החודש גם נתמנה חבר בקהילת הלהט”ב לראשונה בהיסטוריה שלנו לכהן בתפקיד שר בכיר ולשמש כחבר בקבינט. דעות רבות מושמעות כתוצאה מהמינוי הזה ואצלי עולה השאלה האם עם הספר יכול להמשיך לפרוח ולהתקיים בצידה של נאורות וחירות שמאפשרות קבלה וחופש לבני אדם באשר הם?

כריכת הספר “מצד לצד”

משיחה שקיימתי עם הסופרת כרמית גלבוע לרגל צאת ספרה החדש “מצד לצד” מתגבשת בי ההכרה וההבנה כי היכולת לקרוא ולאפשר לקוראים רבים אחרים דרך הספרות לעבור לעולם של הדמויות ולדמיין את חייהן ואת ההתמודדויות שלהן היא זו שתוכל לאפשר גם קבלה חברתית ומודעות סובלנית יותר אצל כולנו כחברה.

בספרה החדש “מצד לצד” של הסופרת כרמית גלבוע מגולל על פני 204 עמודים סיפורה של אריה שהוריה מתגרשים על רקע בגידה בדיוק בשלב הזה בחייה בו היא עצמה מצויה בתהליך של גיבוש הזהות המינית שלה בעוד הוריה מתגושים והיא מוצאת את עצמה מסתייעת בסבתה ובחבר המשפחה על מנת להצליח להתמודד עם הנערים בני גילה ועם שני המחנות הניצים שנוצרו בין הוריה.

לדבריה של גלבוע בחרה את שם הספר “מצד לצד” מפני שהוא “מסמל בעיניי במדויק את מסע ההתבגרות המטלטל של אריה בת ה-16 ומתאר בכנות וברגישות את התחושות השונות של הגיבורה, את הקושי שהיא חווה, את חוסר ההבנה מצד הסביבה ואת מחיר הגילוי כשהיא חושפת בפני חבריה ומשפחתה את העובדה שהיא ביסקסואלית.  לאורך כל העלילה”, היא מוסיפה “אריה מתמודדת עם שאלות של גילוי עצמי ושל קבלה. כל זאת על רקע נישואי הוריה שהתפרקו ושמשפיעים על חייה של הנערה. 

העברת מסר גם דרך רכישת הספר

את המסרים העמוקים של הספר בחרה הסופרת גלבוע להעביר לקוראים לא רק באמצעות הטקסט הקולח והעמוק אלא גם בעובדה שבעבור כל ספר שיימכר במהלך שבוע הספר בדוכן ההוצאה לאור או במחיר מיוחד באתר בלינק ,תתרום ההוצאה לאור רימונים 5 שקלים לעמותת חוש”ן (חינוך ושינוי) – מרכז החינוך וההסברה של קהילת הלהט”ב בישראל הפועלת בדרכים מגוונות במסגרות החינוך והקהילה לייצר קבלה והכלה של חברי הקהילה הלהט”בית.

מניסיונה כאמא לשלושה מתבגרים וכמלווה ותומכת בקבוצת  GSA – Gay Straight לדבריה “במסגרת הליווי של הקבוצה, אני נחשפת לסיפורים משפחתיים מורכבים,  ומבינה שעדיין ישנם הורים המנסים להילחם בילדיהם ולהניא אותם מלהשתייך למסגרות כמו איג”י – ארגון הנוער הגאה וכו’. לדעתי, הדבר החשוב ביותר בעיניי הוא הקבלה המוחלטת והתמיכה הטוטאלית בבני הנוער ואני ממליצה להורים שחווים קשיים עם המתבגרים להיעזר בהדרכת הורים, בטיפול רגשי ופסיכולוגי ולהצטרף לעמותת תהל”ה הנפלאה – התומכת בהורים ובבני משפחה של לסביות, הומוסקסואלים, טרנסג’נדרים וביסקסואלים. עמותת חו”שן עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם כל הגופים השונים ופועלת לייצר בדיוק את מה שגם אני קוראת לו בספר- יש לנו חיבור אידאולוגי גדול וזו זכות גדולה בשבילי להיות מסוגלת להשפיע על תהליך הקבלה הכל כך חשוב הזה לא רק דרך הקריאה אלא גם באמצעות הרכישה של הספר”.

מה המסר שהכי חשוב לך להעביר באמצעות הספר – לגבי הקהילה הלהט”בית? “אני חושבת שהצורך הכי גדול של בני נוער המשתייכים לקהילה הוא, שהחברה תקבל אותם ותתמוך בהם. מניסיוני, אני יודעת שהם זקוקים לאוזן קשבת, לפורומים שבהם יוכלו להתייעץ ולחלוק חוויות עם בני נוער אחרים, למעגלי חברים ואינטראקציות חברתיות וכמובן גם ליד מנחה, מלווה ומכוונת”.

“הספר בכללותו מחדד את העובדה שקיימת פתיחות בקרב בני הנוער. וכן,  ברוב המקרים ישנה קבלה ותמיכה מצד החברים. בני נוער רבים מספרים על עצמם בפתיחות ובכנות כפי שעשתה אריה במהלך קומזיץ בים, או דרך פוסט שהם מעלים באינסטגרם או בקבוצת ווטסאפ שכבתית ורבים מהם זוכים לתמיכה ולאהדת חבריהם. ועדיין, קיים פער בין דור ההורים והסבים שעדיין מתקשים לקבל את העובדה שיש היום מגוון גדול של זהויות מגדריות ונטיות מינית ובני הנוער חשופים אליהן מגיל צעיר”. 

למי את מייעדת את הספר בעצם? “בעיניי רוחי, הייתי רוצה שהספר יגיע אל בני הנוער באשר הם”. היא מספרת “עבור בני נוער רבים, גיל ההתבגרות מאופיין בטלטלה רגשית לא פשוטה, בעיקר בכל הקשור לגיבוש הזהות העצמית והמינית, דבר שמשפיע על תחושת השייכות וההתקבלות החברתית. בני נוער רבים חווים דיכאון ותחושת הערך העצמי שלהם שנפגמת וגורמת להם לעתים למרוד בהורים ובמסגרות. לעתים קרובות, דור ההורים או הסבים אינו מבין שיש ביסקסואלים, או שהם מתייחסים בצורה סטיגמטית ואנטגוניסטית למגדרים שונים.

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x