ללא קטגוריה

בתל אביב מפרגנים לשכנים

הענקת תקרובות לשכנים חדשים או לשכנים באבל היו ועודם אחד מסימני ההיכר לשכנות טובה אך בעקבות יוזמה מבורכת בעיריית תל אביב שכבר מופצת בערים נוספות הפרגון הזה מתעורר לחים סביב חג הפורים

עיריית תל אביב מקיימת, זו השנה ה-3 ברציפות, את מיזם ‘פרגן לשכן’ המתקיים בסמוך לחג הפורים.  מדובר ביוזמה בה העירייה מחלקת קופסאות צבעוניות שאותם התושבים מוזמנים לאסוף מהמרכזים הקהילתיים, למלא בכל אשר הם רוצים, ולחלק לשכן קרוב.

עידן גביש מנהל אגף מרכז קהילה ת”א-יפו

“התחלנו לפני 3 שנים מתוך מחשבה איך אפשר לחבר בין אנשים ולהעמיק את הקהילתיות. באזור של פורים חשבנו שזה יכול להיות נחמד ומעניין לעודד תושבים לתת משלוח מנות לשכנים שדווקא פחות מכירים, עם מיקוד על קשישים”, מספר עידן גביש, המנהל את אגף מרכז במינהל קהילה תרבות וספורט בעיר, ומיוזמי הפרויקט.

אין כמו משלוח מנות כדי ליצר קרבה בין אנשים

גביש מספר כי אין הכוונה להגביל את המשלוח לאנשים מסוימים, אלא “לעודד יחסי שכנות באשר הם”. החשיבות בפעילות הזו לפי מה שמסביר גביש היא יצירת קשר והתייחסות עם אדם שסתם כך אולי לא היה לו קשר עם אף אדם בבניין.
הוא גם מביא דוגמה לתוצאות החיוביות הנרחבות שמהלך שכזה מביא בחובו.  “עכשיו זה כבר הרבה מעבר לחלק רק באותו בניין.  יש מבצעים בשכונות שתושבים מרכזים רשימות של קשישים בודדים ומחלקים להם באופן מרוכז לבתים שלהם”.  אם נחזור לרמת הבניין, גביש מספר על “זקנים שאף אחד לא התייחס אליהם, ועכשיו רואים ומכירים אותם”.  הוא אף מעיד על עצמו שמחלק מדי שנה לשכנתו ‘המקסימה’ בת ה-85 משלוח מנות שהוא מגדיר כ”נתינה שמסבה לה אושר רב ולו סיפוק גדול”.

https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=&url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F255357011&psig=AOvVaw2LTBU5jN1emNqJeuMVhAzr&ust=1553005817208860

ואם ניקח את פעילות פרגן לשכן אפשר לראות עקומת גדילה גדולה של למעלה מ50% בשנתיים- אם בשנה הראשונה חולקו -4000 קופסאות הרי שהשנה יחולקו כבר -10,000 מארזים יחולקו ב-60 מרכזים קהילתיים ובמרכזי הצעירים השונים ברחבי העיר. ממה שגביש מתאר, נראה שיש היענות ליוזמה מצד יחידים וקבוצות רבות בכל חלקי העיר השונים.  ובנוסף, גביש מספר על ייצוא המיזם לעיריית נוספות, ביניהן אף ירוחם הרחוקה.

מתוך פייסבוק עיריית תל אביב פעילות פרגן לשכן 2018

אך כאמור, כדברי גביש, מטרת המיזם מלכתחילה היא חיבור קהילתי באשר הוא.  “הסיפורים שאנחנו שומעים מהשטח הם מדהימים”, הוא מספר: “למשל, נוצרים קשרים בזכות המיזם, ואפילו כל מיני שכנים שרבו ביניהם, ועכשיו בזכות המיזם נהפכו לחברים”.
המגמה של חיבור בין אנשים באה לידי ביטוי לא רק בפעילות הזו לקראת פורים אלא במיזמים נוספים המופעלים על ידי מנהל קהילה תרבות וספורט, שאחת ממטרותיו העיקריות היא “לחזק את הקהילתיות בעיר, את יחסי השכנות, הערבות ההדדית וההון החברתי”. “אנחנו עושים פעולות שונות ומגוונות שנועדו לחבר בין אנשים”, הוא מסכם.

הרשמה לפרויקט וחלוקת הקופסאות תחל ביום ראשון , 10 למרץ 2019 והקופסאות יחולקו עד לסוף חג פורים, 21 למרץ 2019

איך מצטרפים ליוזמה?

  1. נכנסים לעמוד המיועד באתר העירייה

2.       בטופס ההרשמה בוחרים את המיקום הנוח לאיסוף הקופסה

3.       אוספים את הקופסה המעוצבת

4. כותבים ברכה על דופן הקופסה או על גבי הגלויה המצורפת וממלאים בדברים טובים או יפים ובעיקר מרגשים (לא צריך להגזים, זו מתנה סמלית).

5.  בוחרים שכן/ה שלהם ניתן את הקופסה. אנו ממליצים לנצל את ההזדמנות לשמח שכן/ה ותיק/ה או להכיר שכן/ה שטרם הספקתם להכיר.

משלוחי מנות מאז ומתמיד היוו סימן לשכנות טובה

אגף מנהל וקהילה הוקם לפני כ-3 שנים, כחלק משינוי ארגוני כולל שנעשה בעיר.  התפיסה המסורתית פעלה מתוך ההנחה כי עירייה איננה מתערבת ביחסי שכנות וקהילה.  הקמת המינהל נועדה בעצם לשנות את התפיסה הזו מהיסוד.  “המינהל מבוסס על ניהול מרחבי של כלל הגורמים הקהילתיים בעיר במטרה לתת ביטוי טוב יותר לצרכים של התושבים ולאפשר במה ליוזמות קהילתיות ושיתופי פעולה כחלק משיפור איכות החיים בעיר”. אמנם גם לפני כן עיריית תל אביב עסקה בפעילויות שונות שקשורות לתהליכים דומים , אך לא בצורה ממוקדת ומודגשת. השינוי הארגוני מאפשר הובלת תהליכים בנושאים אלו ולנהל לגביהם מעקב.

מה גרם לעירייה לעשות את השינוי הזה?
“אנשים אמנם חיים בעיר הגדולה, אבל מה שחשוב ומעסיק בסוף את האזרחים, אלו הדברים המקומיים- עם מי הם חיים, מה יחסי השכנות בתוך הקהילה. אחריות העירייה היא לדאוג לרווחת התושבים- גם זו החברתית והקהילתית, שהיא אחד הדברים הראשונים בחשיבותם”. לגביש חשוב לציין שכיוון זה הוא חלק ממגמה עולמית נרחבת והוא יודע על מה הוא מדבר.

בעשורים האחרונים עם התפתחות המטרופולין, וביתר שאת בשנים האחרונות עם ההתפתחות הטכנולוגית המואצת, גוברת ההבנה הכלל-עולמית בדבר הבדידות המגיעה ביחד עם התפתחויות אלו, והצורך הקיומי ליצירת קשר אינטימי עם אנשים בסביבה ובקהילה. יוזמה מעין זו, כמו יוזמות נוספות בכיוון זה, הן כיוון מבורך להתמודדות עם מחלת הבדידות, ולחבר בין אנשים.

0 0 votes
דירוג הכתבה

אלעד הירשטל

מתגורר בצפון ובעל תואר בהנדסה ובחינוך. בזמני הפנוי מתעסק במילים ובתווים.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x