חדשות טובותצרכנות חברתית

הכל דבש- והוא טוב מאי פעם!

המושג "הכל דבש" הפך לציון מציאות חיובית אבל אם שואלים אקלימיסטים למשל מארגון Royal Geographical Society of London שהגדירו לאחרונה את הדבורים כבעלי החיים החשובים ביותר על כדור הארץ. אם מבינים, שהחשיבה העומדת מאחורי ההכרזה היא, תפקידן החשוב ביותר של הדבורים להפיץ את אבקני הפרחים והעצים בטבע שמתאפשר כחלק מיניקת הצוף המשמשת אותן ליצירת הדבש- אזי מבינים כי באמת הכל דבש!

המציאות שהובילה להכרזה הזו היא הירידה בכמות הדבורים באופן כללי בעולם- ולא נמנה את הסיבות לכך אך כן נאמר כי לצריכת הדבש יש חשיבות אקולוגית גדולה מאוד וכן לדבש עצמו השפעות חיוביות מאוד בתחומים שונים של רפואה קוסמטיקה וכמובן טעם.

לכן לקראת החג שאולי מסמל יותר מכל את חשיבות המתיקות החיובית בחיינו- ראש השנה בחרנו לציין לטובה מספר כוורות ישראליות שהדבש שלהן גם איכותי מאוד וגם בעל ערך חברתי מוסף מיוחד שהופך אותו בעינינו לדבש טוב במיוחד!

הרבה יותר ממה שהדבש מתוק הוא בריא

כל עסק שמסייע לחברה הוא עסק טוב במיוחד- בהגדרה שלנו. אבל כשמבינים את המשמעויות של משק שממוקם ליד קריית גת בדרום בתקופה המתוחה של השנה האחרונה בעוטף עזה, מבינים עד כמה הבחירה לרכוש מוצרים מחקלאי הדרום חשובה ואינה טריוויאלית. כוורות שלמות הפסיקו את עבודתן כתוצאה מהמציאות ולכן תמיכה באילו הקיימות חשובה שבעתיים. אך במקרה שלפנינו בחרנו לציין לטובה הפעם את משק פטורה שבחבל לכיש מסיבה אחרת.

כמו כל עסק כלכלי שמטרתו העיקרית הינה לספק פרנסה לבעליו ולעובדיו כך גם עבור המשק החקלאי הזה. וכשמבינים שהמשק על כלל מוצריו המונים בין היתר גם יין ושמן זית- וכמובן המון מוצרי דבש, נרתם כדי לתרום באמצעות רכישת המוצרים לאנשים אחרים הן באפריקה והן בארץ הלב מתרחב.

בכל רכישה באתר החברה של מוצר /ים /אריזות ניתן להקליד קוד קופון Honey_Africa ולבחור לתרום אחוזים מהקניה לעמותת Africa2030 המסייעת לצמצום תת התזונה בקרב ילדים בקונגו. ובהקלדת קוד הקופון Bekol2019 יועברו האחוזים מהקנייה לעמותת בקול המסייעת לכבדי שמיעה וחירשים בישראל.

ובכל מקרה לא משנה באיזה קוד תבחרו, בכל רכישה ב-100 שקלים ומעלה יעניק המשק צנצנת דבש במתנה!

משק פטורה- הרבה יותר מדבש!

“זוהי תקופה מאוד עמוסה במשק התחלת הבציר והעומס הגדול לפני ראש השנה ובכל זאת אני מצליחה לשוחח מעט עם עידו תמיר מנכ”ל המשק, שמספר לי שהרבה יותר משהדבש מתוק הוא בריא. “אנשים חכמים הבינו שהשימוש בדבש הוא ממש לא רק בראש השנה – אני מורח את הדבש על פצעים או עקיצות של יתושים הוא מספר “הדבש הוא מוצר עתיק מאוד של הטבע ונחשב לתרופה העתיקה בעולם הוא מרפא, כי יש בו תכונות שמאפשרות לו לשמש כאנטיביוטיקה טבעית, הוא מסלק רעלים ויודע לתפקד כפילטר. .” במשק כאמור מיוצרים בנוסף לדבש גם יין איכותי ושמן זית בנוסף מבחר מוצרים ותבלינים ייחודיים שמיוצרים במשק כולם בייצור עצמי. שכשמבינים את המשמעות של הענקת הפרנסה לחקלאים בדרום מצד אחד, בריאות ואיכות לעצמנו מצד שני וגם תורמים לאחרים מצד שלישי זה באמת יוצא משולש הזהב!  

בבחירת הדבש שימו לב למרקם, כדי לדעת מה מתאים לכם מבחינת ההרגשה על הלשון.  דבש טהור וטבעי שונה במרקם שלו, לפי סוג הפרח ממנו נאסף הצוף על ידי הדבורים. גם פרמטרים משתנים כמו- עונת השנה, כמות הגשמים, ואופי האדמה משפיעים על הטעם ומרקם הדבש. לדוגמא, בדבש הטהור של פתורה, דבש פרחי ההדרים מציג מרקם גרגירי ומתפוצץ בפה, בעוד דבש פרחי הבר בעל מרקם חלק שגולש בעדינות. דבש פרחי האקליפטוס, שהוא דבש נדיר יותר, שונה מאוד מהאחרים. זהו דבש שצבעו כהה מאוד, בעל חריפות מיוחדת ובהחלט לא מתאים לדבש הישראלי המוכר. לדבש פרחי האקליפטוס יש אוהדים מושבעים שמגיעים מהר כאשר דבש זה מוכן וחוטפים אותו מיד.

כוורת הלגו הראשונה בעולם בדבורת התבור בצפון!

במשק תבור החליטו השנה, למרות שגידול דבורים זה ממש לא “משחק ילדים”, כפי שמתאר זאת בועז  לאפשר לכל המבקרים שיגיעו ובעיקר לילדים (מגילאי 3 ומעלה) לקחת חלק בסיוע לדבוראים במכוורת. בסיור מיוחד שיצרו, מוצגות דרכים שונות בהן כל אחד בכל גיל יכול לעשות אפילו קצת כדי לעזור לדבורי הדבש.  בועז בן זאב,47, דור רביעי לשושלת של דבוראים הוא בנם של מלכה ויגאל שהקימו את המכוורת ומרכז המבקרים ביישוב שדמות דבורה שבצפון.

מאיפה הרעיון ליצור כוורת מ -Lego ?
“במהלך שיחה ערה שהייתה לי עם הילדים שלי בה שיתפתי אותם בתחושתי הקשה כי בשנים האחרונות יש ניסיון להפוך את מקצוע הדבוראות לתחביב, תהליך שלהבנתי הוא הרסני למקצוע ומסוכן לדבורים. מצאתי את עצמי משתמש כמה פעמים בביטוי “גידול דבורים זה לא משחק ילדים!”. הסתובבתי עם המשפט הזה בראש כמה ימים ובשלב מסוים שאלתי את עצמי מה זה כן משחק ילדים וחשבתי על אבני לגו. אז עלה לי רעיון לבנות כוורת דבורים אמיתית מאבני לגו”

ואיך בניתם את הכוורת?
בתור התחלה בניתי בסיס מעץ שישמש כתבנית שתסייע לנו לשמור על המידות הסטנדרטיות של כוורת Langstroth.  בשלב הבא אחרי שאספנו את כל קוביות הלגו שהיו בבית התחלנו לבנות ואז עשינו הערכה כי כדי לבנות את הכוורת השלמה נזדקק לכ 2000 קוביות. אך מכיוון שלא שמתי לב שאת החישוב עשיתי רק לדופן אחת של הכוורת נזקקנו לכמות הרבה יותר מכפולה של אבנים. אז התחלנו לאסוף אבני לגו – חלק רכשנו מחנויות יד שנייה ברשת (מפתיע כמה אנשים מוכרים ממש בזול שקיות של לגו ישן לאחר שילדיהם גדלו). חלק קיבלנו תרומה/מתנה מחברים ומשפחה ששמעו על הפרויקט ושמחו להיפטר מהלגו ששכב להם בבית לבסוף השתמשנו בכמעט 7000 חלקים”.

מסתבר שהרכבת הכוורת ערכה זמן רב. בועז מספר “כל פעם בנינו קצת, עד שנגמר לנו הזמן או הקוביות או הסבלנות, והנחנו את זה בצד. לא רציתי להשתמש בדבק כי לא ידעתי אם זה בריא לדבורים, מהקוביות עצמן לא דאגתי כי הן בתקן שמתאים לילדים ללא רעלים. ומכיוון שלא השתמשתי בדבק, הכוורת נשברה לנו פעמים במהלך התהליך. זה היה מייאש אבל כבר הרגשנו מחויבים לתהליך. לבסוף הצלחנו להשלים את בניית הכוורת וכבר למחרת אכלסנו אותה במשפחה של דבורים וותיקה שהרגשנו שמגיעה להם לעבור למגורים החדשים”

אתה מרוצה מהתוצאה? “אחד הדברים שאני מאוד שמח עליהם הייתה ההחלטה לצלם את התהליך מהתחלה” הוא אומר. “מאוד רציתי בסופו של דבר לראות את התהליך בהילוך מהיר” העליתי את הסרטון לרשת ושלחתי לכמה חברים. אחד מהם (חבר מחו”ל) ביקש שאתרגם לאנגלית כדי שיבין, וכך עשיתי. הוא שיתף את זה בקבוצה עולמית של דבוראים….. ומאז הסרטון באופן מפתיע לחלוטין עבורי “התפוצץ” והפך להיות ויראלי עם מעל מליון צפיות ועשרות אלפי שיתופים בשלושה ימים. כתבתי על הפעילות גם לחברת לגו ושלחתי להם את הסרטון והם ביקשו רשות (וקיבלו) לשתף את הסרטון של הכוורת בעמוד האוהדים שלהם בפייסבוק, דבר שזכה לעשרות אלפי שיתופים בעולם”. קרה פה משהו מדהים- הוא מסכם, הילדים רוצים לבוא ולצפות בכוורת הלגו ובדבורים ויש התעניינות גם בזכות הכוורת הייחודית שבנינו אני והילדים. וזו בעצם המטרה הכי חשובה שנוכל להעביר את הידע לדורות הבאים. היכולת של הילדים באמצעות הלגו גם לסייע בעצמם ואם בהבאת האבנים ואם בבנייה של הקומה השנייה מאפשרת להם להיות ממש שותפים בתהליך אז בטח שאני מרוצה!”

הסיור המלא בדבורת התבור יכלול ביקור במכון רדיית הדבש עם הדרכה על האופן בו מכינות הדבורים את הדבש ועל חשיבותן לטבע. ביקור עם דבוראי במצפה דבורים ובו מעל חצי מיליון דבורים ופתיחת כוורות אמיתיות. סיור באולם גידול אלפי פקעות המשי (היחידי בארץ). והילדים יוכלו ליהנות משפע של פעילויות יצירה כמו: הכנת נר מדונג, קישוט גבס, שלט לחדר ושכמיית דבורה. במקום פינת חי עם אפשרות להאכלת יד של עיזים ננסיות ודבורה ענקית שתסתובב בין האורחים. הסיור באתר והפעילויות מתאימות לכל המשפחה.  

הסיור המיוחד יערך במהלך שני סופי השבוע של פסטיבל הדבש בין ב19-21/9/19 וגם ב26-30/9/19. שעות הפעילות: סיורים יתקיימו ב10:00, 12:00 ו14:00 משך הסיור כשעתיים יש צורך בהרשמה מראש. מחיר הסיור: 42 ש”ח למבוגר, 52 ש”ח

דבש שיעשה לילדי בבי”ח את החיים למתוקים ובריאים יותר

לקראת ראש השנה, יוצאת חברת משק לין בפרויקט ייחודי וזאת  במסגרת תרומה חברתית בשיתוף עם עמותת  בית חולים אלי”ן .החברה מוכרת צנצנות דבש שנקראות “הדבש של טליה”, לזכרה של טליה מרזוק, שנפטרה בהיותה  בת  13 . טליה הקטנה, טופלה  בבית חולים אלי”ן מגיל שנתיים היות וסבלה ממחלת שרירים נדירה ונזקקה לטיפול של צוות צמוד ומסור. שתי אחיותיה של טליה נפטרו לפניה מהמחלה.

הדבש של טליה

בבית חולים אלי”ן מאושפזים ילדים ונערים מגיל 3 ועד 18, הזקוקים להנשמה מלאכותית, בשל מצבם הקשה. הם מקבלים שם ידע והשכלה במסגרת בית ספר  הממוקם בבית החולים, הם לומדים שם, עושים שיעורים וחולמים על עתיד טוב בזכות התקדמות רפואית וטכנולוגית שנעשית לגבי מחלתם.

בכל צנצנת של חברת משק לין גלומה תרומה לעמותת בית חולים אלי”ן, לחיזוק פעילותה בטיפול ושיקום ילדים עם מוגבלויות.

מחיר: 18 ש ‘להשיג באתר החברה

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x