השראהחדשות טובות

מציון יוצאת תורה- מעכשיו שומרים על הסביבה!

כמוקד רוחני מרכזי לשלוש דתות, להרבה מאוד מנהיגים רוחניים השמירה על ארץ ישראל ללא ספק חשובה ביותר. ובדיוק מהסיבה הזו תמיד הפליאה אותי המציאות העגומה של הזיהום והשימוש בפלסטיק שנחשב לנפש במקום הראשון בעולם. לא בדיוק “כי מציון תצא תורה”. ולכן כששמעתי בערב ראש השנה על מכתב הרבנים שחתמו על הסכמה בתמיכה במאבק לצמצם את השימוש בכלים החד פעמיים המזהמים חשתי סיפוק ואפילו גאווה.

שיר שפרן, 27, סטודנטית שנה ב ללימודי מדעי המח בבן גוריון, לוקחת חלק ממגמה הירוקה ויוזמת אירועים חברתיים שונים ופרויקטים להעלאת המודעות הארצית לצמצום הפלסטיק בישראל, ומנהלת את עמוד הפייסבוק התנדבות בעולם המסקר פעילות התנדבותית ברחבי הגלובוס בנושאים שונים, פרסמה לפני מספר שבועות בעמוד הפייסבוק שלה את מכתב הרבנים.

מכתב הרבנים שניסחה שיר שפרן עם הרב רונן לוביץ ושלחה להחתמת רבנים

מעל לתמונה עם נוסח המכתב שהסביר את הבעיה ואת הבקשה והחובה היהודית לצמצם את השימוש בכלים החד פעמיים ולהעביר פסולת למחזור על מנת לסייע בשמירה על איכות הסביבה , הוסיפה פנייה אישית: “חברים יקרים,
אוטוטו ראש השנה וחגי תשרי, ובתקופה האחרונה אני עובדת על פרויקט שנועד לצמצם מעט את הררי הפסולת שהארץ צפויה להתכסות בהם בימים הקרובים… כבר הרבה זמן שאני חולמת על מכתב רבנים בנושא החד״פ בחגים, ועכשיו זה סופסוף קורה.
בשביל שהמכתב יגיע לתקשורת, יעורר הד ציבורי ובאמת יוביל לצמצום בצריכת הכלים החד-פעמיים, הוא צריך להכיל חתימות של רבנים* מובילי דעת קהל.”

שיר שפרן

בהמשך הפוסט ניסחה בקצרה את הדרך שלפיה היא רוצה שזה יעבוד וביקשה פרטים של רבנים ומתנדבים שיוכלו לסייע בגיוס רבנים לחתימה למכתב החשוב. את הנוסח הזה פרסמה גם בוואטסאפ והתוצאה ממשיכה להדהים אותה גם עכשיו. כמות השיתופים להם זכה הפוסט וכמות התגובות והטלפונים שקיבלה מאנשים ומתנדבים שרצו לסייע “קיבלתי מבול של הודעות עזרה. אנשים מכל הארץ הציעו לעזור וקיבלנו כמות אדירה של מספרים ופרטים של רבנים שלא הצלחתי להגיע לכולם עדיין. חלק מהמתנדבים היעו לעזור בקיום השיחות עם הרבנים עצמם והפרויקט הפך בן רגע לסוג של חמ”ל שאני מנהלת. זו הייתה עבודת צוות היה אבא מטבריה שהציע לסייע כשהילדים הלכו לישון, מישהי שלמדה מהבוקר עד הלילה באוניברסיטה וצלצלה לרבנים בהפסקות”.

“אני כתבתי הודעה ברשת ולא דמיינתי כמה הדים זה יצור וכמה רחוק זה יגיע” היא מספרת. “כל יום אני חושבת שזה הגיע רחוק ומגלה שזה הגיע רחוק אפילו יותר. חברים סיפרו שהם קיבלו את הפוסט בקבוצות וואטסאפ, אני מגלה כל פעם על פרסום נוסף בעוד כלי תקשורת שלא תמיד תואם איתי, חברים שלחו לי כתבה בעיתון הארץ, דיברו על זה ברשת ב’, ג’קי לוי דיבר על זה בתכנית שלו בערב החג, וזה הגיע כבר גם לחו”ל. פורסמו גם כתבות באנגלית. זה מדהים!”

רעיון שהתחיל כבר לפני שנה

לפני פסח האחרון נחשפה לשאלה מחו”ל האם הכלים החד פעמיים יכולים להיות כשרים כשהם כל כך פוגעים בסביבה? לשאלה צורפו פסוקים שהבהירו כי קיימות מצוות מפורשות שעוסקות בחובה לשמור על הארץ מאוחר יותר ב-17 באפריל ארגון בית הלל – המונה מעל-160 רבנים ורבניות מזרם הציונות הדתית, מכל הארץ שפועלים בתפקידי מנהיגות תורנית משמעותית, העלו פוסט בעמוד הפייסבוק שלהם בו הם מסבירים את הקיפי הפגיעה שיוצרים הכלים החד פעמיים ומבקשים מהקהילה לנהוג בצמצום ובאחריות סביבתית. “הרגשתי שזה חלום שמתגשם” מספרת שיר “כתבתי את זה בתגובה לפוסט שלהם ואחרי החג החלתי לחפש את הרבנים שעומדים מאחורי היוזמה ונפגשתי עם כמה מהם”

מי שעמד מאחורי היוזמה הוא הרב רונן לוביץ איתו יצרה שפרן קשר וניסחה איתו יחד את המכתב לרבנים ששיתפה לפני החג. על המכתב נכון למועד פרסום הכתבה חתומים כל רבני בית הלל ועוד כ30 רבנים המשתייכים לזרם הציונות הדתית. רבנים נוספים רבים תומכים ביוזמה ובדברים אך מנועים מחתימה פומבית על עצומות ומכתבים מסיבות שונות אך התחייבו לפרסם את הנושא בדרשות בקהילות השונות. אחדות מהתגובות שקיבלה מרבנים שריגשו אותה במיוחד היו מרבנים שאמרו לה בכנות כי הם עושים בעצמם שימוש בכלים חד פעמיים ולא מרגישים שזה נכון חתום על מכתב לפני שהם בעצמם מפסיקים את השימוש בכלים ומהווים דוגמא אישית- הם התחייבו להתחיל בתהליך הצמצום בעצמם ולהצטרף בהמשך.

דוגמה לתגובה למכתב

“ראשי ישיבות העלו רעיונות כיצד לצמצם את השימוש בכלים בישיבות ולפרסם מאמרים ושיעורים בנושא.” היא מספרת “ואני מקבלת הודעות מאנשים שבעקבות המכתב לא עשו שימוש בכלים חד פעמיים בחג והצעות ממשיכות להגיע מאנשים שרוצים להרחיב את היוזמה גם לציבור החרדי והקונסרבטיבי ואפילו לדתות אחרות. שזה ממש חשוב”

הרב יוסף גרמון שמרצה ועובד באמריקה הלטינית, חתום גם על המכתב ופועל כבר תקופה להעלאת המודעות לנושא ולחשיבות של צמצום השימוש בכלים החד פעמיים המזיקים ולעבור לשימוש בכלים מתכלים או רב פעמיים. הרב חבר במה שהוא מכנה הקואליציה ההומניטרית שמונה אנשי דת ורוח מדתות שונות וכולם תמימי דעים בנושא ואפילו שהם פועלים לסייע לאנשים שנמצאים ברמת חיים נמוכה ביותר הם מקפידים לא להעביר להם אוכל בכלים חד פעמיים. המכתב פגש אותו כעת כשהוא בישראל והוא מתכנן לסייע בהרחבת החתימות גם בקרב רבנים ואנשי דת אחרים בארץ ובעולם.

את חושבת שזה אפשרי שלא ישתמשו יותר בכלים חד פעמיים בחגים? ״בהרבה מדינות בעולם, כולל באיחוד האירופי, הפלסטיק החד פעמי כבר יצא מהחוק. אני מאמינה שגם לארץ זה יגיע, זה רק עניין של זמן. אבל בשביל שזה יקרה, הציבור צריך להיות מוכן, מודע לנזקים, לא רק הסביבתיים אלא גם הבריאותיים. בסוף הכלים האלה פוגעים בבריאות שלנו ושל ילדינו. וזו הייתה מטרת המכתב, מדובר בקריאה לתשומת לב ולמודעות של האזרח הישראלי. בסוף אנחנו מדברים על הרגלי צריכה, והרגלים זה דבר שמפחיד בהתחלה לשנות.” והיא מוסיפה “חשוב לזכור שלפני 20 שנה זה היה בנורמה לעשן בתוך מטוסים. היום זו מחשבה שאי אפשר להעלות על הדעת. גם עם הפלסטיק זה יקרה, אני כבר רואה רוחות חזקות של שינוי ודברים שקורים היום בחיים לא יכלו להתרחש לפני שנתיים. לאט לאט הציבור נהיה מודע יותר. זה כבר קורה אמנם קצת מאוחר ממה שהייתי חושבת שיהיה אבל עדיף מאוחר מאשר אף פעם”

** סייעה בהכנת הכתבה הדר נעימי

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x